Premiéři, ministři vnitra a policejní prezidenti ČR a SR budou jednat o migraci

Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického společenství, 6. října 2022, Pražský hrad, Praha. Český premiér Petr Fiala a jeho slovenský protějšek Eduard Heger. ČTK/Deml Ondřej

Především o migraci a kontrolách na společných hranicích budou dnes večer v Praze jednat premiéři Česka Petr Fiala (ODS) a Slovenska Eduard Heger. Schůzky v Kramářově vile se zúčastní i ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) a Roman Mikulec a policejní prezidenti Martin Vondrášek a Štefan Hamran. Česko obnovilo kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli náporu migrantů na konci září, Slovensko je k nim kritické.

Fiala uvítá Hegera u pracovní večeře zhruba v 19:35. Heger ve středu řekl, že nynější situace na hranicích nemůže pokračovat, protože benefitem schengenského prostoru je volný pohyb. Podle Hegera je Slovensko pro migranty tranzitní zemí a posílit je nutné ochranu vnější hranice schengenského prostoru. Fiala zdůraznil, že Česko muselo reagovat na nastalou situaci a učinilo tak nerado. Opatření podle něj funguje, přivítal ale možnost jednat o budoucím řešení na nejvyšší úrovni.

ČR kvůli náporu migrantů hlavně ze Sýrie zavedla kontroly na hranicích se Slovenskem na konci září a pak opakovaně rozhodla o jejich prodloužení. Kabinet je naposledy prodloužil o 15 dní, tedy do 12. listopadu, podle části evropského nařízení, které umožňuje zavést ochranu hranic neprodleně. Dalších 30 dní budou kontroly fungovat podle jiné části nařízení, pokud k tomu nebude mít námitky Evropská komise.

Čeští a slovenští představitelé se koncem října přeli také o tom, zda české kontroly porušují schengenský kodex. Podle Mikulce Česko v souvislosti s předáváním migrantů porušuje takzvanou readmisní dohodu mezi oběma zeměmi. Rakušan naopak trvá na tom, že prodloužení kontrol na hranicích je přesně v mezích mezinárodních pravidel a Česko kodex žádným způsobem neporušuje.

ČTK

  Ženy nebudou muset přidávat ke jménu -ová. Pohlaví v občance zůstane

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com