Ruské síly se začaly stahovat z pravého břehu Dněpru, oznámila Moskva

Ruské síly se v jihoukrajinské Chersonské oblasti začaly plánovaně přesouvat na připravené pozice na levém břehu Dněpru, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Stažení vojáků za řeku ve středu nařídil ministr obrany Sergej Šojgu, který se však vyvaroval slova ústup. Mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes uvedl, že se jedná o „manévr“.

„V mykolajivském-kryvorožském směru manévrují jednotky ruské armády na připravené pozice na levém břehu řeky Dněpr v přísném souladu se schváleným plánem,“ citovala Konašenkova agentura TASS.

Stažení ruských jednotek za Dněpr by pro Rusko znamenalo velkou ztrátu, zejména kvůli oblastní metropoli Cherson, která leží na pravém břehu řeky. Znovudobytí města, jednoho z největších, nad kterým Rusko od začátku invaze získalo kontrolu, je pro Ukrajinu jedním z hlavních vojenských a politických cílů, píše ruskojazyčný server BBC.

Ukrajinští představitelé nicméně na středeční oznámení ruského velení reagovali s obezřetností, může se podle nich jednat o past na ukrajinské vojáky.

Kyjev: Rusové podnikli za 24 hodin desítky útoků, boje pokračují u Bachmutu

Ruská armáda podnikla na Ukrajinu za posledních 24 hodin 11 raketových a 22 dalších leteckých útoků, uvedl ve svém prohlášení ukrajinský generální štáb. Na ukrajinské území útočila rovněž ze salvových raketometů. Okupační jednotky si podle Kyjeva snaží udržet dočasně dobytá území a v určitých oblastech se soustředí na omezení operací ukrajinské armády. Jinde, například v okolí Bachmutu a Avdijivky na východě Doněcké oblasti, pokračují i nadále v útočných akcích.

Podle zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW) bitva o město Cherson neskončila, ruské síly totiž vstoupily do nové fáze. Dávají přednost stažení svých sil přes řeku Dněpr v dobrém stavu, a chtějí tak ukrajinské síly pozdržet, místo aby se snažily ukrajinskou protiofenzivu úplně zastavit.

  Bolton v knize píše i o "nejapném" výroku Babiše na summitu NATO

Stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny nařídil ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Na pravém břehu řeky leží středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se ruským vojskům podařilo během invaze na Ukrajinu dobýt.

Jak k tomu poznamenal americký institut, „ukrajinská protiofenzíva ve směru na Cherson, která probíhala od srpna – koordinovaná kampaň s cílem donutit ruské síly stáhnout se přes Dněpr bez nutnosti velkých ukrajinských pozemních ofenziv – pravděpodobně uspěla“. Jak ISW dodal, ruské stažení ze západního břehu Dněpru pravděpodobně nebude jen „past, která má nalákat ukrajinské jednotky do nákladných bojů poblíž Chersonu, jak naznačila některá ukrajinská a západní média“.

Tvrzení jednotlivých bojujících stran není možné nezávisle ověřit.

WSJ: Spojené státy Ukrajině nedodají vyspělé útočné bezpilotní letouny

Spojené státy Ukrajině nedodají vyspělé útočné bezpilotní letouny Gray Eagle, o které Kyjev žádal již několik měsíců. Pentagon žádost odmítl na základě obav, že dodání dronů typu Gray Eagle MQ-1C by mohlo ještě vyostřit konflikt na Ukrajině a zároveň signalizovat Moskvě, že USA Kyjevu dodávají zbraně, které míří i na pozice uvnitř Ruska. S odvoláním na nejmenované americké představitele o tom informoval deník The Wall Street Journal.

Američané již dříve vyjádřili své obavy, že by v případě dodávky těchto bezpilotních letounů na Ukrajinu mohlo sofistikované vybavení těchto strojů padnout do ruských rukou. Tyto obavy nicméně nehrály hlavní roli v současném rozhodnutí, uvedli představitelé, na které se deník odvolává.

Mluvčí společnosti General Atomics, která stroje Gray Eagle vyrábí, potvrdil, že byli o rozhodnutí Bidenovy administrativy informováni. Další podrobnosti ale odmítl sdělit. Pentagon ani Bílý dům se k těmto informacím rovněž zatím nevyjádřily.

  Nová polská vláda mění vedení veřejnoprávních médií

Bojový bezpilotní letoun Gray Eagle MQ-1C je známý pod přezdívkou Nebeský bojovník. Je dlouhý devět metrů a rozpětí křídel má 17 metrů. Je schopen vyvinout maximální rychlost 309 kilometrů za hodinu a ve vzduchu vydrží i přes 30 hodin. Američané drony v minulosti využívali v Iráku a v Afghánistánu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com