Sněmovna označila ruský režim za teroristický

echo24.cz/

Sněmovna označila současný ruský režim za teroristický. Odsoudila zejména útoky na ukrajinské civilisty a klíčovou energetickou infrastrukturu v zemi. Neuznává ani výsledky takzvaných referend o připojení čtyř okupovaných oblastí na východě Ukrajiny k Rusku.

Poslanecká sněmovna „označuje v souladu s rezolucí Parlamentního shromáždění Rady Evropy současný ruský režim za teroristický“, stojí v jednom z bodů usnesení.

To na plénu představila poslankyně STAN Barbora Urbanová. „Ruská federace absolutně nerespektuje základní práva osob, útočí na klíčovou infrastrukturu, civilní objekty a snaží se tím zastrašit ukrajinské občany a narušit svrchovanost státu,“ prohlásila.

„To odpovídá teroristickým metodám,“ zdůraznila.

Za takzvanými referendy, které Rusko vyvolalo v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti, pak vidí Sněmovna legitimizování ruské agrese a anexe ukrajinského území.

Podporu usnesení získalo i u dalších vládních stran. „Vladimír Putin a jeho vedení jsou ti, kteří rozpoutali válku. Nesou na rukou krev tisíců civilistů. Praktiky Kremlu připomínají dobu nejtemnějšího stalinismu,“ řekla například místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

„Pokud se někdo chová jako terorista, tak to je terorista. Vladimír Putin vede na Ukrajině válku, ve které se Rusko nerozpakuje vraždit nevinné lidi,“ uvedl ještě před jednáním šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob.

Usnesení podpořila i část opozičního hnutí ANO. „Jsme svědky zvěrstev, která se na Ukrajině dějí a která tam napáchala ruská armáda. Jde o vraždy civilistů i znásilňování. Činy nemají za cíl nic jiného než zlomit ukrajinského ducha. ANO bude s usnesením většinově souhlasit. Je to správné,“ prohlásil na plénu poslanec hnutí Jaroslav Bžoch.

Pro zvedlo ruku 129 ze 156 zákonodárců. Proti byl klub SPD, několik poslanců napříč politickým spektrem se hlasování zdrželo.

Novinky.cz

  Průzkum: Vrátit se na Ukrajinu z ČR plánuje 37 procent ukrajinských uprchlíků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com