Fiala: Půjde o další eskalaci ze strany Ruska, pokud se dopad raket potvrdí

Pokud Polsko potvrdí, že ruské rakety zasáhly i jeho území, půjde o další eskalaci ze strany Ruska, uvedl premiér Petr Fiala. O eskalaci hovoří i ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS). Podle šéfa resortu vnitra Víta Rakušana (STAN) zase dopad raket na Polsko znamená, že Rusko nechce mír, ale chce válčit.

„Pokud Polsko potvrdí, že rakety zasáhly i jeho území, půjde o další eskalaci ze strany Ruska. Stojíme pevně za naším spojencem v EU a NATO,“ napsal na Twitter Fiala.

O eskalaci aktuální situace mluví i ministryně obrany Černochová, a to i kdyby šlo jen o omyl. Řekla to Deníku N.

K útoku se vyjádřil na Twitteru i Rakušan. „Rusko o mír nestojí. Chce válčit. Ničit. A vraždit,“ napsal.

Doplnil, že České republice nic podobného nejspíše nehrozí. „Zcela bezpečně se ovšem budeme moci cítit teprve tehdy, až se Rusko stáhne z Ukrajiny. Stojíme za Ukrajinou. Stojíme za Polskem,“ naznačil.

Podle šéfa sněmovního bezpečnostního výboru Marka Ženíška (TOP 09) se zase jedná o akt agrese na členskou zemi NATO.

„Útok nelze zlehčovat. Čl. 5 Washingtonské deklarace dává možnost obrany a zavazuje. Jakákoli slabost a nejednota NATO by byla Ruskem zneužita a nemůžeme si ji dovolit,“ doplnil.

Podle favorita prezidentských voleb generála Petra Pavla je nejdůležitější nyní zachovat chladnou hlavu.

„I kdyby se situace potvrdila, neznamená to, že se mezi NATO a Ruskem rozhoří konflikt. Pokud se k tomu Rusko přihlásí, bude potřeba podat vysvětlení, proč k tomu došlo,“ prohlásil v na Twitteru zveřejněném videu.

  Řada Čechů prodělala covid i očkování. I jim ale bez 3. dávky Tečka zčervená

Při výbuchu na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou přišli v úterý odpoledne o život dva lidé. Agentura AP uvedla, že podle nejmenovaného vysoce postaveného představitele amerických tajných služeb na místo dopadly ruské rakety.

Americké ministerstvo obrany ale v této chvíli nemůže informaci potvrdit. Rusko tvrdí, že na cíle u ukrajinsko-polské hranice neútočilo.

Novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com