Černochová s Řehkou navštíví vojáky,kteří posilují ochranu hranice se Slovenskem

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dnes s náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Karlem Řehkou navštíví Hodonínsko a vojáky, kteří společně s policisty střeží státní hranici se Slovenskem. Hlídají tam kvůli běžencům, kteří do republiky přijíždějí neoprávněně. Cílem návštěvy je prohlídka vnitřních prostor stanoviště řídící úrovně a registračního místa pro uprchlíky a také obhlídka kontrolních stanovišť, uvedl v tiskové zprávě mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský.

Policisté s vojáky jsou nasazeni na zvýšenou ostrahu hranic od konce září kvůli tomu, že od května roste počet migrantů, kteří nelegálně překračují slovensko-českou hranici a míří převážně dále do Německa. Od konce září vojáci a policisté takto zadrželi a zaregistrovali tisíce uprchlíků, z nichž velká většina nechce v Česku zůstat, ale snaží se dostat dále na západ. Policisté s vojáky už zadrželi i řadu převaděčů. Jelikož problém zatím nepomíjí, je toto opatření naplánované do 12. prosince a o jeho dalším osudu se bude teprve rozhodovat.

Nejvíce migrantů přechází hranice na jižní Moravu a do Zlínského kraje, na Slovensko obvykle přicházejí či přijíždějí z Maďarska, kam se dostávají z Balkánu.

Policisté s vojáky hlídají i tzv. zelenou hranici a část běženců vracejí zpět na Slovensko. Hranice je v současnosti možné překonávat pouze na bývalých hraničních přechodech.

ČTK

  Více Čechů pije v době pandemie pravidelně nadměrně alkohol

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com