Většina zástupců asijských a tichomořských ekonomik odsoudila ruskou invazi

Většina zástupců Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) dnes v prohlášení na závěr dvoudenního summitu v Bangkoku odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Shodu nicméně země nenašly, píše s odkazem na diplomatické zdroje agentura Kjódó.

„Většina členů silně odsoudila válku na Ukrajině a zdůraznila, že konflikt působí nesmírné lidské utrpení a zhoršuje stávající problémy globální ekonomiky,“ uvedlo 21 lídrů zemí z asijsko-tichomořského regionu.

Summit APEC byl posledním ze série globálních setkání v jihovýchodní Asii, předcházely mu summity G20 na indonéském ostrově Bali a Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v kambodžském Phnompenhu.

Země sdružené v APEC zastupují zhruba polovinu globálního obchodu a 60 procent světových ekonomik. Do skupiny patří mimo jiné Austrálie, Spojené státy, Čína, Rusko, Jižní Korea, Kanada či Japonsko a státy jihovýchodní Asie a Latinské Ameriky.

Summitu v thajské metropoli se podobně jako G20 na Bali neúčastnil ruský prezident Vladimir Putin. Spojené státy místo prezidenta Joea Bidena zastupovala viceprezidentka Kamala Harrisová.

ČTK

  Změny v opatřeních od září: školy, restaurace i kultura

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com