Většina zástupců asijských a tichomořských ekonomik odsoudila ruskou invazi

Většina zástupců Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) dnes v prohlášení na závěr dvoudenního summitu v Bangkoku odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Shodu nicméně země nenašly, píše s odkazem na diplomatické zdroje agentura Kjódó.

„Většina členů silně odsoudila válku na Ukrajině a zdůraznila, že konflikt působí nesmírné lidské utrpení a zhoršuje stávající problémy globální ekonomiky,“ uvedlo 21 lídrů zemí z asijsko-tichomořského regionu.

Summit APEC byl posledním ze série globálních setkání v jihovýchodní Asii, předcházely mu summity G20 na indonéském ostrově Bali a Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v kambodžském Phnompenhu.

Země sdružené v APEC zastupují zhruba polovinu globálního obchodu a 60 procent světových ekonomik. Do skupiny patří mimo jiné Austrálie, Spojené státy, Čína, Rusko, Jižní Korea, Kanada či Japonsko a státy jihovýchodní Asie a Latinské Ameriky.

Summitu v thajské metropoli se podobně jako G20 na Bali neúčastnil ruský prezident Vladimir Putin. Spojené státy místo prezidenta Joea Bidena zastupovala viceprezidentka Kamala Harrisová.

ČTK

  Česko na semaforu zčervenalo, koronavirus se všude šíří komunitně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com