Zelenská: Rusko používá na Ukrajině systematicky i sexuální násilí

Sexuální násilí se stalo součástí ruského arzenálu s cílem ponížit Ukrajince, prohlásila dnes manželka ukrajinského prezident Olena Zelenská na konferenci v Londýně. První dáma Ukrajiny při této příležitosti podle agentury AFP vyzvala světové vůdce, aby zařadili sexuální násilí během ozbrojených konfliktů mezi válečné zločiny a pohnali pachatele k odpovědnosti.

Od ruského vpádu na Ukrajinu 24. února se „možnosti okupantů ponížit Ukrajince rozšířily a bohužel, sexuální násilí a sexuální zločiny jsou součástí jejich arzenálu“, řekla první dáma Ukrajiny. Rusko podle ní používá sexuální násilí „systematicky“ a ruští vojáci o tom hovoří velmi otevřeně.

„Proto je nesmírně důležité uznat to jako válečný zločin a pohnat všechny pachatele k odpovědnosti,“ řekla na dvoudenní konferenci pořádané britskou vládou k sexuálnímu násilí během konfliktů, jíž se účastní zástupci 70 zemí. „Bohužel takové válečné zločiny budou ve světě pokračovat, dokud si vojáci myslí, že jim mohou projít bez trestu,“ uvedla Zelenská. Sexuální násilí je podle ní „nejkrutějším způsobem, jak dokázat nadvládu“.

Podle Zelenské „všichni vědí o obrovském počtu znásilnění“ spáchaných ruskými vojáky. Oběti ale vypovídají ještě méně než obvykle také kvůli strachu, že se útočníci vrátí. Ukrajinská prokuratura vede vyšetřování ve víc než stovce případů sexuálního násilí. Podle Zelenské jde ale nejspíš jen o zlomek skutečného počtu. Připomněla první vyšetřovaný případ, který vyústil v trestní stíhání. Týkal se ženy znásilněné ruskými vojáky, kteří nejprve zabili jejího manžela.

Ukrajinská vláda zřídila program poskytující podporu a psychologickou pomoc obětem. Zelenská doufá, že by mohlo jít o první krok k vyšetřování a stíhání pachatelů. Ukrajina se snaží vytvořit podobné iniciativy i mimo své území, například v Česku a Německu, dodala. Britský ministr zahraničí James Cleverly během páteční návštěvy Kyjeva ohlásil novou pomoc i pro oběti sexuálních zločinů spáchaných ruskými vojáky.

  Putin má v plánu odměnit veterány bojů na Ukrajině. Chce jim rozdat pozemky v okolí Moskvy a na Krymu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com