Zeman podepsal na návrhy vědeckých rad jmenovací dekrety profesorů

ČTK

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal na návrhy vědeckých a uměleckých rad vysokých škol jmenovací dekrety více než sedmi desítek profesorů vysokých škol. Předá jim je ministr školství. Na hradním webu o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zastoupeni jsou mezi kandidáty tradičně lékaři, ale také třeba biologové, fyzici, chemici nebo informatici i historikové a kunsthistorici. Naposledy prezident podepsal jmenovací dekrety počátkem června, seznam tehdy čítal 83 jmen.

Zeman na jaře 2015 odmítl podepsat jmenovací dekrety tří tehdy navržených kandidátů, což zdůvodnil jejich prohřešky z minulosti. Soud loni pravomocně rozhodl, že nejmenování fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory nebylo v souladu se zákonem. Zeman pak neuspěl ani se svými kasačními stížnostmi u Nejvyššího správního soudu, ale své rozhodnutí zatím nezměnil. Třetí nejmenovaný, Jan Eichler z Vysoké školy ekonomické v Praze, vzal už v roce 2016 žalobu na prezidenta zpět a Zeman ho loni v prosinci profesorem jmenoval.

Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministr školství, i když to v minulosti někdy dělal prezident.

Prezident Zeman dosud jmenovací dekrety podepisoval dvakrát za rok. Vzhledem k jeho končícímu druhému mandátu je pravděpodobné, že tak dnes učinil naposledy.

ČTK

  Karlovarský kraj dále požaduje převoz pacientů do Německa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com