Mistrovství světa 2022, čtvrtfinále. Senzace pokračují.

Dvoudenní pauza světového maratonu skončila a Světový pohár, který jako by právě začal, vstoupil do čtvrtfinálového kola play off.

Otevřely ho týmy Brazílie a Chorvatska, a jak víte, Latinoameričané byli v tomto zápase považováni za jednoznačného favorita – rozložení sázkových kanceláří neponechávalo žádné možnosti pro úspěch draftů.

Ano, Brazilci vypadají svěžeji než jejich soupeři a předvádějí dobrou hru, což vytváří iluzi mládí.

Mimochodem, na rozdíl od jednoho z mýtů aktuálního mistrovství světa (říkají, že Chorvati jsou prakticky důchodci), Balkánci nejsou nejstarším týmem.

Pokud se budeme bavit o průměrném věku Chorvatů, tak na aktuálním mistrovství světa je jejich složení mladší než brazilský tým.

Pentacamions přistoupili k reportážnímu zápasu lehce, když v osmifinále porazili jihokorejskou reprezentaci, do jejích bran nahráli čtyři branky a měli příležitost skórovat neméně.

Chorvaté naopak měli těžký zápas s Japonci, hráli prodloužení a zápas dohráli penaltovým rozstřelem.

Proto se vzhledem k počátečnímu sladění očekávalo, že to budou právě Latinoameričané, kdo bude v konfrontaci tváří v tvář aktivnější.

Je pravda, že brazilskému týmu se nepodařilo zcela využít výhodu. Jediné, co „kouloví mágové“ z hlediska skórovacích šancí zvládli, byla trefa Neymara, ale útočníka PSG nedokázal Livakoviče překonat. Brazilci to zkusili, utekli.

Co se týče týmu Zlatka Daliče, ten také chtěl a snažil se prolomit tvrdohlavou obranu Brazílie. Kromě kopu kvůli trestnému kopu Yuranoviče však Chorvati v prvním poločase v majetku Alissona nic nevytvořili.

Selesao začal druhý poločas koncentrovaněji – Militao, který se zapojil do útoku, střílel z hranice pokutového území na brankářskou čáru, kde si Guardiol ve snaze zachytit míč málem seknul do vlastní branky. Livakovič byl ve své nejlepší formě.

Nutno podotknout, že Brazilci po přestávce přidali na útoku a vytvořili u chorvatské branky několik nebezpečných momentů, ale Livakovič, který se odvážil, udržel svůj majetek nedotčený. Týmy očekávaly prodloužení.

  Šwiateková získala druhý titul na Roland Garros, Havlíčková ovládla juniorku

V prodloužení se tempo hry příliš nezměnilo, ale přibývala bojovnost – rozhodčí začal častěji pískat.

Ve 103. minutě si Chorvaté vytvořili příležitost – Petkovič napálil obránce a nahrál si podél pokutového území, ale Brozovic trefil dotek mnohem výše než bránu.

A Brazilci se rozhodli protivníkovi připomenout staré pravidlo: když nezapomeneš, dostaneš gól. Neymar, který prošel středem, u vjezdu do pokutového území překonal Package a proklouzl kolem brankáře, z ostrého úhlu udeřil pod břevno.

Takže hned v první minutě přidané k prvnímu prodloužení byl stav nerozhodný 1:0. Někdo by si mohl myslet, že hra je hotová. Jenže Chorvati měli k dobru až 15 minut druhého poločasu.

Dalić střídá, hází útočící hráče do boje, Chorvaté mají více míče, protože postavení zavazuje – potřebovali gól.

A nyní přišla 116. minuta. Dáma organizuje útok, Orsic střílí z rohu pokutového území do středu a Petkovic v doteku zasadí kousavou ránu – odskok a míč letí do rohu brány.

Zaznamenat lze i dobrou trefu Casemira, na kterou Livakovič odpověděl dalším mistrovským zákrokem. 1:1 a penaltový rozstřel.

Popisovat každý zásah je zbytečné. A přestože se pozápasovým trestům říká loterie, není to tak úplně pravda.

Ocelové nervy Livakoviče znásobené jeho brankářskými schopnostmi vytáhly Balkánce do semifinále. Brankář Checkers, druhý zápas v řadě se stává hrdinou Chorvatska.

S kým budou svěřenci Zlatka Daliče hrát, určily týmy Nizozemska a Argentiny. Plakát – víte, prémiový.

Snad jde o první skutečný vrcholný zápas aktuálního mistrovství světa. Navíc, jak hra ukázala, byl takový nejen podle znamení – intenzita byla neuvěřitelná.

Hru aktivněji zahájili zástupci Latinské Ameriky, kteří ji ovládali. Své šance měl i nizozemský národní tým, ale s jejich přetavením v góly nespěchal.

No, pak se Messi pustil do věci, vyslal perfektní přihrávku Molinovi, který si skočil jeden na jednoho s brankářem soupeře a propíchl míč kolem něj do sítě. 1:0 se Argentina ujala vedení.

  Vedení hokejové Sparty odvolalo kouče Pateru s asistentem Martincem

A tak první poločas skončil – Argentina vypadala aktivněji, ale nizozemští v závěru útoků vypadali bezzásadově.

Ve druhém poločase padl další gól a opět za účasti Messiho. Pokud však při prvním gólu asistoval útočník, tentokrát skóroval Leo osobně.

Dumfries v 71. minutě nepřesně rozehrál na hranici svého pokutového území a shodil Akunyu (navíc v situaci, která to absolutně nevyžadovala) a chytil ho kolenem. Rozhodčí ukazuje na místo.

Messi se blíží ke značce, přibíhá, mrkne na Nopperta a posílá míč do sítě. 2:0 v 73. minutě – hra je u konce. To si myslela většina diváků.

Pouze Nizozemci s tím nesouhlasili a dali šílenou koncovku druhého poločasu.

V 83. minutě zavírá hlavičkou z boku hlavou Wegorst, který vstoupil na hřiště pět minut předtím. 1:2 a šanci mají zástupci domoviny tulipánů.

Intenzita je neuvěřitelná. Navíc jak na hřišti, tak na lavičce, a to má svůj vlastní fix.

Argentinec Paredes zdemoloval Ake, načež s vypětím všech sil nabil míč na lavičku Nizozemska. Orange se k němu přiřítil a tlačenice začala.

Utkání se mezitím chýlilo ke konci a rozhodčím přidaná desátá minuta už je pryč – Argentinci srážejí Vegorsta před svou penaltou.

To je příležitost. Míč má dva – Kopmeiners a Gakpo. Tím se první, velmi mazaně, skulil a Vegorst, který odpověděl, po zpracování míče prostřelil brankáře.

Zcela nečekaně je tedy skóre 2:2. V posledních vteřinách se svěřenci Louise Van Gaala dočkají obratu.

Pak následovaly penalty. Hra nervů, dovednost Messiho a spol., chybí oranžová.

Martinez demonstruje, že není o nic horší než jeho chorvatský kolega a utrží od soupeře dva startovací rány. Argentinci neskórovali pouze jednou.

Ve výsledku – 4:3, vyhrávají na penalty Latinoameričané, které už v semifinále čekají Chorvatky.

Autor: F.H.

  British Open následuje Wimbledon, golfová elita si na Ostrovech nezahraje. US Open mění termín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com