G7 vyzvala ruského prezidenta Putina, aby zastavil válku na Ukrajině

Skupina velkých světových ekonomik G7 pod německým předsednictvím opět vyzvala Rusko, aby zastavilo svou válku na Ukrajině. Po dnešním digitálním summitu skupiny to prohlásil německý kancléř Olaf Scholz, podle kterého je ruský prezident Vladimir Putin v boji sám. Scholz rovněž řekl, že G7 znovu vyslovila podporu Ukrajině a připravuje mezinárodní platformu pro koordinaci poválečné rekonstrukce země.

„Potvrzujeme naši rozhodnou podporu Ukrajině,“ uvedli v prohlášení představitelé skupiny, kterou vedle Německa tvoří Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada a USA a ve které má zastoupení také Evropská unie.

Na úvod dnešní digitální schůzky se k šéfům vlád a států G7 připojil s projevem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V něm podle agentury AFP řekl, že ukrajinská armáda k boji s ruskými invazními silami potřebuje moderní tanky, dělostřelectvo a také střely delšího doletu. Agentura Reuters uvedla, že Zelenskyj se také obrátil na Rusko, aby z Ukrajiny stáhlo vojáky. Jako vhodný termín navrhl Vánoce. Požádal také G7, aby pomohla jeho zemi získat další dvě miliardy kubických metrů zemního plynu.

Scholz řekl, že Ukrajina se může na podporu G7 spoléhat, dokud to bude potřeba. „Znovu proto vyzýváme Rusko, jehož brutální postup odsuzujeme, aby zastavilo boje a stáhlo se z Ukrajiny,“ prohlásil kancléř.

Scholz poukázal na to, že Putina a ruskou útočnou válku nikdo nepodporuje. „I naši partneři ve světě žádají zastavení bojů,“ řekl kancléř. „Putin je izolován a sám,“ dodal. Odsoudil také ruské vyhrožování jadernými zbraněmi, které podle něj považují za nepřijatelné i ostatní státy světa.

Vedle současné podpory Ukrajiny je třeba se podle Scholze připravovat i na budoucí poválečnou obnovu země, za tím účelem chce G7 založit mezinárodní koordinační platformu. „Rekonstrukce Ukrajiny bude srovnatelná s Marshallovým plánem po druhé světové válce,“ uvedl s odkazem na úspěšný americký projekt poválečné obnovy západní Evropy.

  Američané posílají Ukrajincům protiletecké systémy, které sestřelí na nebi cokoliv

Skupina velkých ekonomik G7 založila klimatický klub a zve také další státy

Skupina velkých světových ekonomik G7 založila klimatický klub a od nadcházejícího roku do tohoto mezinárodního fóra zve i další státy s ambiciózními ekologickými programy. Po dnešním virtuálním summitu G7 to oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Skupina o vytvoření klimatického klubu jednala již v červnu na summitu v bavorském alpském zámku Elmau.

G7, kterou tvoří Německo, Itálie, Francie, Británie, Japonsko, USA a Kanada a ve které je zastoupena i Evropská unie, se v Elmau shodla, že cílem je dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 a udržet globální oteplování pod hranicí 1,5 stupně Celsia ve srovnání s úrovní z předindustriální éry. Členské státy se k tomu domluvily, že k podpoře plnění cílů klimatické dohody z Paříže založí klimatický klub, jehož vznik dnes Scholz ohlásil.

„Klimatický klub nebude iniciativou G7, naopak by měl mít širokou globální podporu. Klimatickým klubem a sociálně spravedlivou přestavbou našeho průmyslu na klimaticky neutrální významně přispíváme k dosažení globálních klimatických cílů,“ řekl Scholz.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck k založení klimatického klubu řekl, že díky této platformě mohou angažované státy udávat tón přechodu k bezemisnímu průmyslu. „Chceme dostat rychleji na trh klimaticky přívětivé základní suroviny, jako je například zelená ocel, a tím zlepšit jejich mezinárodní šance na úspěch,“ uvedl Habeck.

Ochranu klimatu považuje Německo za jednu svých priorit končícího předsednictví G7. Scholz v červnu v Elmau na tiskové konferenci řekl, že přechod k bezuhlíkovému hospodářství a k čistým zdrojům energie je po ruské invazi na Ukrajinu aktuálnější než dříve. Ruská agrese totiž plně odhalila závislost Evropy na ruských energetických surovinách, Německo proto zajištění zelených zdrojů energie považuje za základ energetické bezpečnosti.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com