Severní Korea odpálila dvě balistické rakety středního doletu

Severní Korea odpálila směrem k východnímu pobřeží Korejského poloostrova dvě balistické rakety středního doletu. Uletěly asi 500 kilometrů, než dopadly do Japonského moře. Žádné škody nezpůsobily. S odvoláním na jihokorejskou armádu a japonskou vládu o tom dnes informují zahraniční tiskové agentury.

Komunistická země rakety odpálila v padesátiminutovém rozestupu ze severozápadu svého území. Rakety vystoupaly do maximální výšky 550 kilometrů, přeletěly KLDR a skončily v moři.

Japonsko test kritizovalo. Ohrožuje podle něj bezpečnost regionu a mezinárodního společenství.

Odpal přišel jen několik dní poté, co Severní Korea otestovala vysoce výkonný motor na tuhé palivo, který jí podle expertů umožní rychlejší a mobilnější odpalování balistických střel.

Severní Korea letos navzdory mezinárodním zákazům a sankcím uskutečnila bezprecedentní počet raketových testů, včetně testu mezikontinentální balistické rakety schopné zasáhnout pevninské Spojené státy. Někteří experti jsou přesvědčeni o tom, že Severní Korea rozšířený arzenál nakonec využije k tomu, aby se domáhala zmírnění sankcí a dalších ústupků ze strany Washingtonu.

ČTK

  Skupina CDU/CSU v Bundestagu vyzývá ke zvýšenému tlaku na Ruskou federaci, aby odblokovala ukrajinské přístavy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com