Světový pohár. Finále.

Proběhl svátek zvaný Světový pohár. Před námi je sčítání, hory statistik a sporů o to, kdo byl nejlepší.

Každý měl své oblíbence, každý čekal na zázrak od svých oblíbenců, každý věděl, že se stane úplně to samé.

V zásadě je nepravděpodobné, že by i závěrečný hvizd v hlavním zápase turnaje dal vše na své místo a uklidnil spory – každý si stejně udělá svůj názor.

Ale bez ohledu na to, kdo a co říkají, bez ohledu na to, o čem se fanoušci hry milionů hádají, jméno nového mistra světa ve fotbale 2022 je neměnný a absolutní fakt.

Nové, ne ve smyslu – poprvé, ale ve smyslu proměnlivosti. Ano, a tentokrát se šampion změnil. Jenže Francouzi byli tak blízko zopakování brazilské zkušenosti a tak chtěli přivézt hlavní fotbalovou trofej do Paříže podruhé za sebou a potřetí v historii.

Cesta každého z týmů účastnících se finále 2022 byla odlišná. Argentinci zahájili turnaj senzačním skóre 1:2 ze Saúdské Arábie. Francouzi porážkou Australanů 4:1.

Oba byli ale od samého začátku považováni za jednoho z hlavních adeptů na trofej. Nicméně jako vždy.

Po relativně klidném překonání osmifinále musely oba týmy ukázat charakter již ve čtvrtfinále.

Argentinci odehráli zajímavý zápas proti Nizozemsku, v samém závěru základní hrací doby inkasovali dva góly a své právo na semifinále dokázali až v penaltovém rozstřelu.

Francouzi svedli bitvu s Brity, vyhráli těsně 2:1.

V semifinále Argentinci porazili Chorvaty 3:0 a francouzské Maročany 2:0. Ale ať skóre v obou zápasech nikoho neklame. Souboje obou finalistů se pro ně nestaly potěšením. Zápas o třetí místo, který se odehrál v předvečer finálového zápasu, potvrdil, že oba účastníci minifinále byli hodni titulu vítězů Světového poháru.

Finálový zápas byl vyvrcholením turnaje. Navíc nejen časově, ale i obsahově. I když zpočátku to byla jiná představa.

  Fotbalová Slavia v neděli v případě zisku titulu neplánuje žádné oslavy

Iniciativu měla Argentina, ale na skutečné okamžiky v branách Francouzů nedosáhla. A i dva góly, které Jihoameričané soupeři vstřelili, vznikly v celkem skromném nastavení.

Francouzi se snažili vyhrát zpět, ale ne hned a nějak nevýrazně. Někdy se (soudě podle hry trikolóry) zdálo, že je skóre nerozhodné a oba týmy se valí nerozhodně.

Tak to bylo za stavu 0:1 a pak, když už Argentina vedla o dva góly. Vyvstala otázka – je to taktika trenérského štábu nebo Francouzi opravdu nejsou připraveni soupeři cokoliv oponovat.

Deschamps se snažil ovlivnit hru, stačí po půlhodině prvního poločasu odvolat jeho náhradu za Girouda. Někdy se zdálo, že francouzská centrála byla zmatená, zvláště poté, co do jejich branky vletěl druhý míč.

Vše se ale pár minut v závěru (jak to tehdy vypadalo) zápasu zvrtlo. Mbape, dal fotbalovým fanouškům po celém světě další půlhodinu zábavy.

Historie, která se již odehrála v zápase Argentina – Nizozemsko, se opakovala. Jihoameričané vyhráli během zápasu dva góly a v závěrečné desetiminutovce inkasovali soupeři double.

Už v prodloužení si týmy vstřelily ještě jednu branku a málem dospěly k penaltovému rozstřelu. A tady měli Francouzi velkou šanci dát mistrovský bod. Jednotlivé akce téhož Mbapeho se ale gólem nestaly.

Odpověď Argentiny byla blesková, ale ani oni tuto příležitost nerealizovali. 3:3 a série penalt.

Někdo jim říká loterie, jiní říkají, že jde o šachovou partii, kde kalkulují a vyhrávají jen velmistři. Oba se ale shodují na jednom: penalty jsou vždy hra nervů. Kdo je morálně stabilnější, je šampionem.

Večer 18. prosince 2022 byli nejsilnější zástupci Jižní Ameriky. Argentina na to čekala 36 let. A teď – Messi zvedl nad hlavu mistrovství světa. Leovi se splnil sen, Argentincům se splnil.

  1. Mistrovství světa ve fotbale se stalo historií a vyvrcholilo elegantním finále, které už většina profesionálů i obyčejných fanoušků hry o miliony označila za nejvelkolepější.
  Bayern nestihl odletět do Kataru před nočním zákazem, hráči trčeli sedm hodin v Berlíně

Velmi brzy, za pár let, odstartuje výběr na příští mistrovství světa a za dalších pár let se odehraje historická mundial, které se poprvé zúčastní 48 týmů a bude se konat třemi zeměmi dohromady.

Velkolepé zápasy pro vás a klidné nebe nad hlavou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com