Znalec: Podpis na listině k Čapímu hnízdu mohl patřit Babišovi

Přichází v úvahu, že by podpis na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo mohl patřit obžalovanému expremiérovi Andreji Babišovi (ANO). U pražského městského soudu to dnes řekl znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík. U podpisu nalezl shodu s psaným projevem obžalovaného, ale také rozdíly, závěr je tedy na znalecké škále v nízké pravděpodobnosti. Babiš starší už v minulosti odmítl tvrzení, že podpis zfalšoval.

Kromě bývalého premiéra a kandidáta na prezidenta v kauze kolem udělení padesátimilionové dotace na stavbu Čapího hnízda čelí stíhání také jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

Babišův syn Andrej Babiš mladší v září u soudu uvedl, že listinu o převodu akcií firmy Farma Čapí hnízdo nepodepsal, až později připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil.

Čulík u soudu také vypovídal v září. Tehdy uvedl, že podpis Babišova syna na listině k nabytí akcií pravděpodobně není pravý a že našel některé podobnosti s písmem Babiše staršího, nemohl ale učinit kategorické závěry. Dnes znalec řekl, že neměl k dispozici žádný další srovnávací materiál. Podpis na listinách podle něj vykazuje shodné znaky s běžnou textovou formou obžalovaného Babiše, ten tudíž přichází v úvahu jako pisatel podpisů. Pro průkazný výsledek by ale znalec potřeboval další vzory textu.

Soud nyní vyslýchá znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie, které se vyjádří k duševnímu stavu a věrohodnosti Babiše mladšího. Obhájci navrhovali, aby byla na výslech znalkyň vyloučena veřejnost, předseda senátu Jan Šott to ale odmítl.

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu odmítají.

  Babiš: Od středy registrace k očkování pro lidi 50 až 54 let, od června pro 16+

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com