ISW: Tempo ruského postupu u Bachmutu zpomalilo

Tempo ruského postupu v oblasti ukrajinského města Bachmut v Doněcké oblasti v posledních dnech zpomalilo. Uvádí to americký Institut pro studium války (ISW), podle něhož je ale příliš brzy na to říci, zda ruské snahy o dobytí města již vyvrcholily.

Jeden z ruských bloggerů, kteří se věnují válce na Ukrajině, podle ISW uvedl, že ukrajinské síly zatlačily členy žoldnéřské Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny zpět do pozic, které obsadili před několika dny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 20. prosince prohlásil, že Bachmut na východní Ukrajině patří k místům nejintenzivnějších bojů na celé frontové linii. Obsazení Bachmutu by mohlo ruským jednotkám usnadnit začátek útoků na města jako Kramatorsk či Slovjansk.

Podle odhadů ISW ale ruští vojáci zaznamenali v oblasti v listopadu a prosinci méně úspěchů než v říjnu. Současné operační schopnosti ruských sil v oblasti Bachmutu by mohly být ovlivněny velkými ztrátami Wagnerovy skupiny, píše ISW.

Ruské síly pravděpodobně budou mít potíže udržet tempo svých útočných operací a mohou se pokusit zahájit taktickou nebo operační pauzu, uvádí ISW.

ČTK

  Irán vypne kamery Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com