Na zázrak nečekáme, tvoříme ho, řekl Zelenskyj v přání k Vánocům

Ukrajinci nečekají na zázrak, ale tvoří ho svým vzdorem ruské invazi. Řekl to v dnešním přání k Vánocům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle které mají letošní svátky hořkou chuť. V přání adresovaném křesťanům západního obřadu, kteří slaví narození Ježíše na konci prosince, vzpomněl také Ukrajince, kteří se nachází v ruském zajetí. V sobotu si Ukrajina také připomněla deset měsíců od začátku války.

Kvůli válce mají vánoční svátky na Ukrajině hořkou chuť, uvedl Zelenskyj. „Večeře u rodinného stolu nemůže být tak chutná a teplá. Někde mohou být i prázdné židle. A naše domy a ulice nemohou tak zářit,“ řekl Zelenskyj. Ukrajina mimo jiné čelí útokům na energetickou infrastrukturu, které mohou způsobit výpadky proudu.

Ukrajinský prezident vzpomněl také mnoho Ukrajinců, kteří tráví svátky mimo své domovy, ať už v jiných ukrajinských oblastech nebo v zahraničí. „A někdo stráví tyto Vánoce v zajetí, ale pamatujte si, že si i pro ně přijdeme, vrátíme svobodu všem ukrajinským mužům a ženám,“ dodal prezident.

Zelenskyj připomněl, že Ukrajina vzdoruje ruské invazi přes 300 dní. Podle něj Ukrajinci mají v odvaze a statečnosti „mocnou a účinnou zbraň“. „Nebudeme čekat na zázrak, vlastně ho sami tvoříme,“ řekl na závěr přání ukrajinský prezident.

Zelenskyj přání adresoval pravoslavným křesťanům západního obřadu, kteří slaví Vánoce podobně jako katolíci a evangelíci na konci prosince. Pravoslavní východní liturgie, mezi které patří i ruská pravoslavná církve, místo toho slaví narození Ježíše na začátku ledna. Někteří ukrajinští věřící se ale rozhodli slavit Vánoce na konci prosince, aby se tím vymezili vůči ruské pravoslavné církvi, která válku na Ukrajině podporuje.

ČTK

  Naléhavě! Proti Ukrajině vzniká plnohodnotná vojenská aliance. Západ stále oddaluje vojenskou pomoc Kyjevu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com