Soudce v kauze Čapí hnízdo ukončil dokazování, žalobce přednáší závěrečnou řeč

V případu Čapí hnízdo dnes pražský městský soud ukončil dokazování, státní zástupce Jaroslav Šaroch začal přednášet závěrečnou řeč. Následovat budou závěrečné řeči obhájců a obžalovaných, bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jany Nagyové. Hlavní líčení je zatím nařízené do pátku.

Babišovi právníci ve středu u hlavního líčení navrhli další důkazy, mimo jiné knihu Andrej Babiš mladší: Oči mi otevřel Bohdan Švarc. Obhájci také žádali o revizní psychologický posudek stavu politikova syna, který u soudu vypovídal loni v září. Chtěli také, aby soud zaslal žádost o zodpovězení otázky k vyjasnění otázky malého a středního podniku k Soudnímu dvoru EU. Soudce Jan Šott všechny návrhy na doplnění dokazování zamítl.

Obžaloba tvrdí, že Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o padesátimilionovou dotaci podala Nagyová.

Babiš ve středu zopakoval, že považuje své trestní stíhání za účelové, politické a načasované před prezidentské volby, jejichž první kolo se uskuteční 13. a 14. ledna. Uvedl, že neřídil ani neovlivňoval Farmu Čapí hnízdo, přestože za projektem původně stál. Nagyová odmítla, že by při žádosti o prostředky z fondů Evropské unie obcházela pravidla.

ČTK

  U Olomouce se na D46 převrátila cisterna s asfaltem, tah uzavřen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com