Putin se nepřipojil k věřícím, vánoční bohoslužbu konanou v Kremlu navštívil sám

Ruský prezident Vladimir Putin se letos nepřipojil k ostatním věřícím na veřejné vánoční mši. V kremelském chrámu se v pátek konala pravoslavná vánoční bohoslužba pouze pro něj, uvedla agentura Reuters. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poblahopřál všem, kdo si dnes připomínají Kristovo narození, a vyzdvihl, že mnoho lidí dorazilo na bohoslužbu do Kyjevskopečerské lávry, kterou poprvé na tomto místě sloužil duchovní Pravoslavné církve Ukrajiny. Slavný klášter byl dlouho spojován s vlivem Moskvy.

Mnoho pravoslavných křesťanů slaví Vánoce 6. a 7. ledna. Na tato data totiž svátek připadá podle juliánského kalendáře, kterého se pravoslavná církev drží, zatímco západní církev přijala v 16. století gregoriánský kalendář.

Státní televize ukázala dva živé záběry Putina uvnitř pozlaceného chrámu Zvěstování na Chrámovém náměstí v moskevském Kremlu, jak se účastní půlnoční bohoslužby. Prezident měl na sobě modré sako a bílý svetr s rolákem. Několikrát se na záběrech pokřižoval, než televizní vysílání přepnulo na bohoslužbu v moskevské katedrále Krista Spasitele.

Zelenskyj ve svém dnešním projevu k národu vyjádřil potěšení nad tím, kolik lidí dorazilo na bohoslužbu do Kyjevskopečerské lávry. Dva chrámy v tomto proslulém kyjevském klášteru, které byly donedávna podřízené moskevskému patriarchátu, totiž přešly zpět do rukou státu. „Je velmi důležité, že v lávře dnes zazněla a bude znít upřímná modlitba za Ukrajinu a že nikdo v lávře už nebude z ukrajinského dělat něco cizího,“ sdělil Zelenskyj. Dnešní bohoslužbu v místním hlavním Uspenském chrámu sloužil metropolita Epifanij z Pravoslavné církve Ukrajiny.

Není to poprvé, co se šéf Kremlu na Vánoce izoloval. Velikonoce sice Putin loni slavil v katedrále s tisíci dalšími věřícími, Vánoce ale oslavil sám ve své oficiální rezidenci Novo-Ogarjovo u Moskvy. V roce 2021 se naproti tomu zúčastnil veřejné bohoslužby v Novgorodu.

  Vojenští úředníci si pro mě přišli a doptávali se mé rodiny, kde jsem, líčí Rus, který žije sedm let v Česku

Ruská pravoslavná církev v čele s moskevským patriarchou Kirillem válku na Ukrajině podporuje. Kirill ve čtvrtek vyzval obě strany, aby dodržovaly 36hodinové vánoční příměří vyhlášené Putinem. Západní analytici vyhlášení klidu zbraní označili za ruskou informační operaci a Ukrajina za pokrytectví. Moskva tvrdila, že příměří dodržuje, podle zpráv z Ukrajiny ale ruské síly pokračovaly během pátku i dneška v ostřelování.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com