Putin obvinil západní služby z podílu na terorismu na území Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin na jednání své bezpečnostní rady obvinil západní tajné služby z podílu na „teroristických útocích“ které podle něj na provádí na území Ruska Ukrajina. Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla víkendový atentát na proruského blogera vystupujícího pod jménem Vladlen Tatarskij.

Hlavním tématem setkání kremelské bezpečnostní rady byla dnes situace ve čtyřech ukrajinských oblastech, o kterých Moskva tvrdí, že od loňského podzimu patří k jejímu území. Jednání se dnes proto zúčastnili i představitelé Ruskem dosazené správy Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti. Ani jednu z těchto oblastí nemají jednotky Moskvy plně pod kontrolou.

Putin dnes Ukrajinu obvinil, že na okupovaném území s pomocí západních zpravodajských služeb páchá zločiny proti ruským správcům, bezpečnostním pracovníkům, novinářům či učitelům.

„Máme všechny důvody domnívat se, že na těchto diverzích a teroristických útocích se podílí potenciál třetích zemí, západních zpravodajských služeb,“ uvedl Putin. Svým bezpečnostním silám rozkázal, „aby udělaly vše, co je v jejich silách, aby zajistily bezpečnost obyvatel“ v okupovaných oblastech.

Putin dnes hovořil tři dny poté, co při bombovém útoku v Petrohradě zahynul ruský bloger Vladlen Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin. Moskva z útoku obvinila ukrajinské služby.

Korespondent ruskojazyčného serveru BBC poznamenal, že šéfové ruské správy na okupovaném ukrajinském území – Denis Pušilin, Leonid Pasečnik, Jevgenij Balickij a Vladimir Saldo – se předtím, než usedli k jednomu stolu s Putinem, museli patrně izolovat. Ruský prezident se totiž stále obává nákazy koronavirem, píše server, podle kterého se čtveřice od 27. března neobjevila nikde na veřejnosti.

Putin obvinil Spojené státy, že svým chováním způsobily současný konflikt

Putin dnes obvinil Spojené státy, že svou podporou dění na Ukrajině v roce 2014 způsobily současný konflikt mezi Kyjevem a Moskvou. Evropské unii pak Putin vyčetl, že Moskvu zatáhla do geopolitické konfrontace. Vztahy Ruska a Západu se vyhrotily na konci loňského února, kdy ruská vojska na Putinův rozkaz vpadla na Ukrajinu a zahájila tak největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

  Kyjev odmítl Kissingerův komentář o odevzdání části ukrajinského území Rusku

Putin dnes hovořil při ceremoniálu předávání pověřovacích listin, kterého se v Kremlu zúčastnilo na 17 velvyslanců. Nové americké velvyslankyni Lynne Tracyové řekl, že Spojené státy v rámci své zahraniční politiky využívají nástroje jako „podporu barevných revolucí a podporu převratu v Kyjevě v roce 2014, které vyústily v současnou ukrajinskou krizi a negativně přispěly ke zhoršení rusko-amerických vztahů“.

Putin tím zopakoval předchozí obvinění ruských představitelů, podle kterých Rusko k vpádu na Ukrajinu vyprovokovalo chování Washingtonu a dalších západních zemí či členů NATO. Moskva Spojené státy také opakovaně viní z toho, že se podílely na svržení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014.

„Přítomný vedoucí evropské delegace pravděpodobně sdílí názor, že vztahy mezi (EU) a Ruskem se v posledních letech výrazně zhoršily,“ řekl Putin unijnímu velvyslanci Rolandu Galharagueovi. Za ochlazení vztahů je ale podle Putina zodpovědná Evropská unie. Ta v posledních letech opustila svou původní ideu ekonomické spolupráce a „zahájila geopolitickou konfrontaci s Ruskem“, citovala Putina agentura TASS.

Evropské země i Spojené státy vojensky i hospodářsky podporují už déle než rok se bránící Ukrajinu a na Rusko uvalily řadu hospodářských sankcí.

Dánsko dnes ruský prezident vyzval, aby podpořilo ruský návrh na zřízení nezávislé mezinárodní komise, která by vyšetřila poškození plynovodů Nord Stream. Dosud nevysvětlené exploze zasáhly 26. září tři z celkových čtyř potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále Evropy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com