Ruská agrese jako faktor vlivu na mezinárodní právo. Ústavní soud ČR o vydávání občanů země agresora.

Válka, kterou rozpoutal Kreml proti sousední Ukrajině, se stále více připomíná samotným Rusům. Navíc i ti, kteří jsou mimo svůj stát.

A to se děje přímo i nepřímo. Tato skutečnost mimo jiné upravuje vztahy právě těchto představitelů agresorské země se třetími osobami.

V úterý 10. ledna tedy Ústavní soud České republiky rozhodl, podle kterého české soudy při rozhodování o přípustnosti vydání Rusů k trestnímu stíhání do vlasti musí vždy přihlížet k důsledky ruské invaze na Ukrajinu pro obžalovaného.

Soud zejména rozhodl, že Nejvyšší soud v Praze pochybil, když krátce po ruském útoku na Ukrajinu rozhodl, že je přípustné vydat jistého Rusa (obviněného z podvodu) do vlasti.

Nejvyšší soud měl podle soudců ústavního soudu provést důkladné vyšetřování, prověřit, zda lze diplomatickým zárukám poskytnutým Ruskou federací věřit a zda vydanou osobu skutečně chrání před špatným zacházením.

Nejvyšší soud řádně nezohlednil situaci, která nastala po vypuknutí války na Ukrajině ze strany Ruska, porušujícího základní právo občana Ruské federace na soudní ochranu, proto Ústavní soud své rozhodnutí zrušil.

Závěr Ústavního soudu však uvádí, že toto rozhodnutí nelze vykládat jako „vylučující možnost vydání osob do Ruské federace z důvodu ruské vojenské invaze na Ukrajinu“.

Česká republika a Ruská federace jsou nadále smluvními stranami Evropské úmluvy o vydávání. Představitelé justice České republiky se ale soustředí na to, že „je vždy nutné brát v úvahu probíhající válku a její důsledky jako mimořádně závažnou okolnost“.

Takové závěry a rozhodnutí Ústavního soudu České republiky schválil po projednání stížnosti Rusa, který čelí stíhání za podvod, ve své vlasti v Rusku.

Podle ústavní stížnosti občana země agresora ruské úřady porušují základní práva vlastního obyvatelstva, zejména v reakci na nesouhlas části obyvatelstva s válkou na Ukrajině. Podle něj jde o známá fakta, která je potřeba u soudu zohlednit.

  Mír uzavřený za Putinových podmínek by znamenal odloženou válku

V dalších případech v roce 2022 české soudy rozhodly, že vydání do Ruska je nepřijatelné právě kvůli porušování mezinárodně zaručených práv tamního obyvatelstva, nerespektování svobody shromažďování a svobody slova a také kvůli ruské agresi na Ukrajině.

Česká republika je samozřejmě civilizovaný stát a otázky lidských práv jsou zde základní. I na představitele země sponzorující teroristy se české soudy obracejí z hlediska zajištění jejich bezpečnosti.

Ale v době, kdy tito občané v zahraničí volají po zajištění svých vlastních práv – na svobodu (slova, myšlenek a činů), jejich stát zbavuje obyvatele sousední země těchto možností.

A bez ohledu na to, jak správně znějí výzvy Rusů, kteří se obávají o vlastní kůži a bojí se vrátit do své vlasti, je důležité pochopit jednu věc – pouze oni sami mohou zastavit bezpráví, které jejich vláda vytváří.

To vše se děje s jejich souhlasem. Opravdu, mnozí z těch, kteří se dnes ocitli mimo Rusko, včera podporovali svého diktátora oběma rukama a radostně vítali „úspěchy“ své armády.

A teprve když se „něco pokazilo“, tito „občané“ si vzpomněli na právo – své osobní právo. Zároveň zapomínání na práva jiných lidí v jiném státě.

A až v samotném Rusku vznikne kritická masa schopná říci „ne“ bezpráví páchané kremelskou klikou, teprve potom bude možné hovořit o možnosti změnit situaci pro samotné Rusy.

Mezitím tiše (a někdy plně podporují) ponechávají své moci právo ničit jiné národy a osobně prchají pod ochranou civilizovaných zemí.

Samozřejmě, že člověk musí být velmi pozorný k posouzení jakéhokoli případu a studovat podrobnosti každého soudního případu. Vždy ale stojí za to připomenout, že to může být pro Rusy dobrá mezera, jak se vyhnout odpovědnosti – apelem na slušnost a právo v Evropě, kterou tak nenávidí.

  K čemu je Blatného PES? Školy budou otevírat podle jiného klíče

Pro Evropu samotnou je to důvod k zamyšlení a vyvození závěru. Především o tom, s kým má co do činění.

Lidská práva jsou každopádně základy, které dělají Evropu – Evropu, utvářející kontinent z geografického konceptu do civilizačního standardu.

To jsou hodnoty, za které dnes ukrajinský lid bojuje. Ukrajinci se chrání – chrání občany celého Starého světa. A každý Evropan musí pochopit, že jeho akce na podporu Ukrajiny jsou příspěvkem k civilizaci a bezpečnosti jeho země.

Proto je tak důležité učinit správnou volbu, protože váš zítřek závisí na tom, co děláte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com