Rusové nyní střílejí o 75 procent méně nábojů z děl než dříve, tvrdí CNN

Rusko dramaticky omezilo dělostřelecké ostřelování ukrajinských pozic, na některých úsecích fronty až o 75 procent, uvedla americká televizní stanice CNN na svém webu s odvoláním na zdroje z USA i Ukrajiny. Ruské dělostřelectvo nyní v průměru podle amerických údajů vypálí 5000 ran za den místo někdejších 20.000. „Ukrajina disponuje poněkud jinými čísly,“ poznamenala k tomu ukrajinská agentura Unian.

Ve Washingtonu a Kyjevě dosud hledají vysvětlení pro omezení ruské palby. Buď Rusko začalo pociťovat nedostatek munice, anebo jde o širší přehodnocení taktiky tváří tvář úspěšným ukrajinským protiofenzívám.

Ať tak či onak, výrazný pokles dělostřelecké palby je dalším známkou slábnoucího postavení Ruska na bojišti téměř rok po rozpoutání války, usoudila CNN s odvoláním na vyjádření amerických a ukrajinských představitelů. Pokles intenzity ostřelování přichází v době, kdy se Ukrajina těší zvýšené vojenské podpoře západních spojenců. USA a Německo minulý týden oznámily, že ukrajinským silám poprvé poskytnou obrněná bojová vozidla a také další baterii raket protivzdušné obrany Patriot, která pomůže chránit ukrajinské nebe.

Pokles intenzity ruské palby ale není vždy a všude stejný a v některé dny Rusové vystřílejí mnohem více dělostřeleckých nábojů, například u měst Bachmut, Cherson či Kreminna. Podle amerických údajů se množství vystřelených ruských dělostřeleckých projektilů kleslo z 20.000 na 5000 za den, podle ukrajinských údajů z 60.000 na 20.000 za den, napsal Unian.

Ukrajinská agentura připomněla odhady, podle kterých ukrajinští vojáci už zničili 2940 ruských tanků, což je množství, které ruská armáda měla ve výzbroji před vypuknutím války (ale další tisíce tanků byly ve skladech). Ruská armáda také přišla o 45 procent z předválečného počtu obrněných vozidel a 48 procent předválečného počtu děl a raketometů. Zbrojovky se Kremlu nepodařilo převést na válečnou produkci, a to vedlo k tomu, že agresorům chybějí zbraně, uvedl Unian. Podle analytiků tento pro Rusko nepříznivý stav ještě zhorší další vlna mobilizace záloh.

  Zelenskyj příští týden očekává dobré zprávy, co se týče dodávek zbraní

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com