Rusko ohrožuje Visegrádskou čtyřku jadernými zbraněmi

Varšava je znovu ohrožována z Moskvy. Tentokrát prokremelští propagandisté ​​prohlásili, že Rusko „má právo“ zahájit jaderné údery na území Polska, „pokud polské úřady provádějí agresivní politiku vůči Moskvě a Bělorusku, ohrožují jejich bezpečnost a suverenitu“.

Varšava již na takový útok zareagovala a vysvětlila, že propagandistické kroky v této věci jsou součástí pokusu zastrašit západní společnosti a přinutit je „jemně reagovat na akce Ruska proti Ukrajině“.

Také Stanislav Žarin, zmocněnec vlády pro bezpečnost informačního prostoru Polské republiky, připomněl prohlášení bývalého ruského generála Guruleva (zastupujícího přední stranu Jednotné Rusko), který nedávno vyzval k „přípravě mobilizačních opatření“. v případě střetu s Poláky.“

Výmluvné jsou i výkřiky hlavního mluvčího Kremlu Solovjova, který o pár týdnů dříve znovu začal Polsku vyhrožovat „dobytím Varšavy“.

Hlavním argumentem propagandisty byl fakt, že v podmínkách masivních dodávek vojenské techniky do Kyjeva ze Západu se Rusku „otevřely nové možnosti“ – údajně západní země „jsou nahé a mohou být zasaženy do týla“.

Pravda, kremelští propagandisté ​​jsou jen natolik chytří, aby učinili prohlášení, která jsou bezvýznamná, jak ve své podstatě, tak ve způsobu prezentace. Nechápou přitom to hlavní, že tímto způsobem jen potencují touhu západních zemí, a zejména Polska, dále Ukrajině pomáhat.

Varšava to jako žádná jiná chápe z hlediska geografických a historických rysů. V Polsku hlasitě mluví o pravděpodobnosti války s jejich účastí a naléhavě modernizují armádu, aby „odstrašili agresora“.

Polské ministerstvo obrany tak pracuje na vytvoření nové pěší divize na hranicích s Běloruskem a plánuje zvýšit svou armádu ze 164 na 300 tisíc vojáků.

Podle šéfa polského ministerstva obrany bude jmenovaná divize vybavena moderní technikou, zejména houfnicemi K9 a tanky K2 z Jižní Koreje a americkými tanky Abrams.

„Je důležité maximálně využít tyto moderní zbraně, které se již do Polska dostávají. První exempláře tanků K2 jsou již ve výzbroji polské armády. Abrams v tom bude v roce 2023,“ řekl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

  Nord Stream 2 - ekonomický projekt nebo prostředek ovlivnění Evropy?

Náměstek ministra zahraničí Pavel Yablonsky bez obalu prohlásil, že „pokud nebude Rusko nyní zastaveno, pak je 100% záruka, že válka bude pokračovat“. Poznamenal, že Polsko a pobaltské země jsou na „ruském seznamu cílů“.

Ve skutečnosti se však choutky Kremlu neomezují pouze na tento „seznam“.

O hrozbě ze strany Ruské federace tedy hovořil i šéf moldavské informační a bezpečnostní služby Alexander Mustyace, který oznámil plány Moskvy na invazi do Moldavska v roce 2023.

Realizace takového scénáře podle něj závisí na tom, jaký bude výsledek války na Ukrajině. Tento názor podporují i ​​vojenští pozorovatelé.

„Nyní panuje názor, že se Putin pokusí své neúspěchy na ukrajinské frontě zakrýt jinými vojenskými akcemi. Na stole má Moldavsko, na stole Gruzii a na stole Severní Kazachstán k invazi do těchto oblastí. Tedy varianta, kdy chce něčím vítězným zakrýt neúspěšný průběh války na Ukrajině, je celkem logická,“ říká vojenský pozorovatel Denis Popovič.

Kosovský premiér Albin Kurti zase říká, že Rusko také podněcuje konflikt mezi částečně uznaným státem Kosovo a Srbskem kvůli neúspěchu války na Ukrajině.

Moskva je připravena eskalovat. Kreml navíc ohrožuje nejen konvenční, ale i jaderné zbraně – to naznačuje, že v Evropě nezůstaly žádné země, které by se mohly cítit v bezpečí před ruskou agresí.

Varšava jako nikdo jiný chápe realitu takových hrozeb a svou zahraniční a obrannou politiku směřuje k posilování vztahů s podobně smýšlejícími lidmi po celém světě.

Moskva navíc i nadále používá hybridnost pro své agresivní účely. Zejména šéf ministerstva vnitra a koordinátor polských speciálních služeb Mariusz Kaminsky řekl, že „Rusko a Bělorusko mohou rozmrazit hybridní válku s Polskem. “

Varšava se dobře poučila z podzimu roku 2021, kdy davy migrantů vtrhly na polskou hranici z Běloruska.

  Komentář: Nutit mladé k vakcinaci je neefektivní. Motivujme rizikové

A situace s pádem raket na území Polska naznačuje, že válka se týká celé Evropy. „Požár války zachvátil i naše území,“ komentoval situaci velmi výmluvně premiér Mateusz Morawiecki.

A v tomto ohledu zní poznámky o zárukách pro Moskvu velmi nerozumně. Takže ve Varšavě řekli, že „hovořit o zárukách ruské bezpečnosti je strategická chyba“, protože Ruská federace není ohrožena útokem NATO nebo Ukrajiny.

„Potřebujeme spíše záruky, že nás Rusko nenapadne. Moskva dnes není spolehlivou stranou, jejím cílem není ukončit válku a nastolit mír, “řekl Yablonsky, zástupce šéfa polského ministerstva zahraničí.

Celý civilizovaný svět už pochopil, že Putin se na Ukrajině nezastaví. A jediná skutečná možnost, aby státy Evropy nevrhly své vlastní občany do válečného kelímku, je zastavit moskevské hordy tím, že to Ukrajincům pomůžeme udělat na jejich vlastní půdě.

Velmi přesně se k tomu vyjádřil šéf polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczynski, který řekl, že kdyby Varšava nezačala „pomoci Ukrajincům, nebezpečí pro Polsko by bylo silnější než nyní“.

Je důležité se skutečně podívat na to, co se děje, a vyvodit správné závěry. A pak „právo použít sílu“, kterým Moskva děsí celý svět, nikdy nevyužije. Agresor přece chápe, co to znamená konsolidovat celý civilizovaný svět na podporu Ukrajiny.

Pamatujte na to, pánové Evropané, a udělejte dnes správnou volbu, protože na tom závisí váš zítřek.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com