Babiš podle sociologa jasně vyhrál v obcích s vyšší mírou chudoby a exekucemi

Opoziční lídr Andrej Babiš (ANO) v prvním kole prezidentských voleb jasně vyhrál v obcích s vyšší mírou chudoby, exekucí a nižší mírou vzdělání a socioekonomického rozvoje. Na twitteru to uvedl sociolog a ředitel společnosti PAQ Research Daniel Prokop. Bývalému vysokému představiteli české armády a NATO Petru Pavlovi se podle něj podařilo v bohatších regionech jasně porazit ekonomku Danuši Nerudovou. Podle analýzy PAQ Research ve spolupráci s Českým rozhlasem dokázal Pavel také oslovit část voličů Babišova hnutí ANO. Pavel a Babiš postoupili do druhého kola prezidentské volby.

V obcích, kde je více chudoby, získal Babiš podle analýzy PAQ Research v prvním kole prezidentských voleb okolo 41 procent hlasů. Pro Pavla v nich hlasovalo okolo 32 procent voličů. V místech s nejnižší mírou chudoby podle indexu agentury PAQ volilo Babiše jen 29 procent lidí, kdežto Pavla 39 procent. Výsledky Nerudové byly také lepší v obcích s nejnižší mírou chudoby, v nichž měla podporu 14,8 procenta voličů. V obcích nejvíce zasažených chudobou volilo Nerudovou asi 12,5 procenta lidí.

Podobná byla situace v obcích podle míry exekucí. V místech, kde je exekucí více, získal Babiš přes 42 procent voličů, zatímco v obcích s nižší mírou exekucí zhruba 34 procent. Pavel dostal v obcích více zasažených exekucemi asi 31 procent hlasů a v obcích s méně exekucemi přes 34 procent. V celém Česku přitom Babiš i Pavel dostali podobný podíl hlasů – Pavel 35,4 procenta a Babiš 35 procent.

„Babiš už v prvním kole dokázal solidně mobilizovat chudší část republiky. Může mít ale omezený potenciál mobilizace pro druhé kolo,“ uvedl Prokop. „Obyvatelé sociálně znevýhodněných regionů chodí k volbám spíš méně, tentokrát v nich ale volilo na 62 procent (voličů), což je nečekaně hodně. Mobilizovat je dokázal hlavně Babiš, který přes svou někdejší vládní účast zůstává protestním kandidátem,“ píše PAQ Research na svém webu.

  Česko letos podle zprávy OECD čeká mírná recese a vysoká inflace

Ještě výraznější rozdíly v ziscích hlasů byly u Babiše a Pavla při rozlišení obcí podle míry vzdělání. V obcích, kde má maturitu méně než 47 procent obyvatel, získal Babiš skoro 43 procent voličů, kdežto Pavel jen 28 procent a Nerudová 13,4 procenta. Naopak v sídlech, kde je podíl obyvatel s maturitním vzděláním nad 57 procenty, dostal Babiš pouze 25,5 procenta hlasů, zatímco Pavel téměř 45 procent a Nerudová 14,6 procenta.

Babiš vedl také v místech, která byla při předchozí prezidentské volbě v roce 2018 doménou nynějšího prezidenta Miloše Zemana. V obcích, kde Zeman dostal v roce 2018 ve druhém kole přes 57 procent hlasů, volilo nyní Babiše asi 45 procent voličů, zatímco Pavla zhruba 27 procent. V místech, kde minule volilo Zemana méně než 48 procent voličů, získal Babiš pouze 25 procent hlasů a Pavel skoro 45 procent.

Předseda hnutí ANO měl výrazně lepší výsledek než Pavel rovněž v obcích, kde při sněmovních volbách v roce 2021 hlasovalo přes 30 procent lidí pro ANO. Babiš tam teď získal přes 45 procent hlasů, kdežto Pavel jen zhruba 28 procent. Podle analýzy PAQ Research však nehlasovali pro Babiše zdaleka všichni voliči ANO. „Pro Andreje Babiše hlasovalo na milion voličů ANO, dalších skoro 900.000 hlasů dostal od dalších stran a nevoličů. Naopak na 330.000 voličů ANO pro něho nehlasovalo,“ uvádí PAQ Research na webu. Část voličů ANO přetáhl Babišovi jeho soupeř pro druhé kolo prezidentské volby Pavel. Od lidí, kteří ve sněmovních volbách hlasovali pro ANO, některou z neparlamentních stran, nebo vůbec nevolili, získal Pavel podle PAQ dohromady asi půl milionu hlasů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com