Ruský ministr obrany se chystá zvýšit počet vojáků na 1,5 milionu

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě ruských vojsk válčících na Ukrajině uspořádal poradu se svými náměstky a veliteli o zvětšení početního stavu ozbrojených sil na 1,5 milionu vojáků. Oznámila to ruská média s odvoláním na ministerstvo obrany. Odhaduje se, že Rusko má v současnosti asi milion až 1,15 milionu vojáků.

Analytici předpovídali, že neúspěchy a ztráty ve válce proti Ukrajině si vynutí zvýšit početní stavy ruské armády, aby se Moskva s ještě větší převahou pokusila zlomit ukrajinský odpor, který trvá už 328 dní.

Ministerstvo podle agentury RIA Novosti uvedlo, že rozsáhlé změny, včetně zvýšení početního stavu, čekají ruskou armádu v období let 2023 až 2026.

Rozhodnutí o zvýšení početního stavu ozbrojených sil na půldruhého milionu vojáků přijal prezident Vladimir Putin, řekl Šojgu a zdůraznit, že zaručit vojenskou bezpečnost státu, ubránit nové subjekty a kriticky důležité objekty Ruské federace lze pouze posílením klíčových prvků ozbrojených sil.

Za nové subjekty ruští představitelé označují čtyři ukrajinské oblasti, jejichž připojení k Rusku ohlásil Putin na konci loňského září. Kyjev a většina států světa tuto anexi neuznávají.

Ministr upozornil, že zvýšení početnosti vojsk vyžaduje komplexní plán. Zvýšení početního stavu má být podle ministra sladěno s dodávkami zbraní a budováním infrastruktury pro rozmístění vojsk. Šojgu pokládá za důležité, aby se jednotky doplňovaly vojáky s profesionálním kontraktem s armádou.

Ruská média koncem loňského srpna informovala, že prezident Vladimir Putin svým výnosem stanovil, že k Novému roku má početní stav ozbrojených sil činit 2,039 milionu lidí, z čehož 1,15 milionu mají být vojáci. Znamenalo to zvětšení početního stavu o 137.000 osob – a celé navýšení měli tvořit výlučně vojáci.

ČTK

  Čína a Rusko v Radě bezpečnosti vetovaly zpřísnění sankcí proti KLDR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com