Reuters: Rutte na setkání s Bidenem přislíbil Ukrajině systém Patriot

Nizozemsko nabídne Ukrajině rakety systému protivzdušné obrany Patriot. Na dnešním setkání s americkým prezidentem Joeem Bidenem v Bílém domě to podle agentury Reuters řekl nizozemský premiér Mark Rutte. Podle agentury AP ale Rutte při krátkém vystoupení s Bidenem neupřesnil, zda Nizozemsko na Ukrajinu systém Patriot přímo pošle, pomůže s potřebným výcvikem ukrajinských vojáků nebo poskytne jinou pomoc související s nasazením systému na Ukrajinu. Nizozemsko se tak přidává ke Spojeným státům a Německu, které už dříve oznámily, že těmito systémy podpoří ukrajinskou protivzdušnou obranu. Ukrajina se už od konce loňského února brání ruské ozbrojené agresi.

„Myslím, že je důležité, abychom se připojili a diskutoval jsem o tom dnes ráno také s německým kancléřem Olafem Scholzem,“ uvedl Rutte. Rutte podle agentury ANP také řekl, že o věci už jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Biden poděkoval Ruttemu za podporu Ukrajině. Uvedl také, že se těší na jednání o posílení dodavatelského řetězce. Rutte rovněž připomněl, že se Nizozemsko rozhodlo vynaložit na podporu Ukrajiny dalších 2,5 miliardy eur, což jeho vláda oznámila již dříve.

Podle Nizozemska bude Rutte s Bidenem jednat o další podpoře Ukrajiny „stejně jako o další spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti a posílení dvoustranných obchodních vztahů“.

Systémy Patriot mohou s velkou mírou přesnosti zneškodnit vzdušné cíle a disponují pokročilými senzory, které pomáhají s jejich identifikací.

Rusko útočí na cíle na Ukrajině raketami, naváděnými střelami i bezpilotními letouny, často íránské výroby. Snaží se ničit klíčovou energetickou infrastrukturu, kvůli čemuž jsou miliony lidí v napadené zemi často bez dodávek elektřiny, vody i tepla. Ruské rakety ale dopadají i na civilní objekty, jako jsou obytné domy. V sobotu při takovém útoku ve východoukrajinském Dnipru zemřelo více než 40 lidí.

  V Bavorsku začíná třídenní summit G7, tématy budou Ukrajina či klima

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com