Zelenská v Davosu předala dopis pro Si Ťin-pchinga s návrhy ke konci války

Ukrajinská první dáma Olena Zelenská dnes na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu předala čínskému vicepremiérovi dopis, který napsal její manžel Volodymyr Zelenskyj čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi a který obsahuje jeho návrhy týkající se ukončení ruské války proti Ukrajině. Agentura Reuters uvádí, že Čína, která je stejně jako Rusko stálým členem Rady bezpečnosti OSN, je důležitým partnerem Moskvy a ruskou invazi na Ukrajinu doposud neodsoudila.

V projevu k účastníkům ekonomického fóra Zelenská řekla, že dopis adresovaný Siovi předá čínskému vicepremiérovi Liou Cheovi.

Ukrajinská první dáma také uvedla, že má dopisy i pro šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a švýcarského prezidenta Alaina Berseta. Posluchače vyzvala, aby více využili svého vlivu pro konec bojů na Ukrajině. Globální spolupráce je podle ní nutná k tomu, aby se nezhroutily životy lidí na celém světě, na jaké byly doposud zvyklí. Upozornila, že válka na Ukrajině má celosvětové dopady, které by se mohly zhoršit, pokud by byla její země poražena.

„Jak svět očekává, že dosáhne klimatické neutrality, když nedokáže ani zastavit vypalování celých ukrajinských měst. To je to, co Rusko dělá svým dělostřelectvem, raketami, íránskými drony,“ řekla Zelenská. Její manžel od začátku skoro jedenáct měsíců trvajícího konfliktu do zahraničí nejezdí, jedinou výjimkou byla jeho prosincová cesta do Washingtonu.

Reuters připomíná, že Zelenskyj svůj desetibodový mírový plán poprvé představil v listopadu, když prostřednictvím videokonference promluvil k účastníkům schůzky skupiny zemí G20. Mluvil v něm o stažení ruských jednotek z celého ukrajinského území nebo o zřízení speciálního válečného tribunálu, který by soudil zločiny, jichž se Rusové na Ukrajině dopouštějí. Zelenskyj a šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se snaží posilovat vztahy s asijskými a africkými zeměmi, aby rozšířili koalici proti Rusku.

  Expert: Rusko ztrácí vliv na světové dění, neslábne ale v propagandě

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger dnes ve svém videoprojevu k účastníkům davoského fóra zopakoval, že „rozumným výsledkem vojenských operací by bylo příměří podél linie invaze“. Stejně jako už loni dal tento 99letý veterán americké diplomacie najevo, že by Ukrajina měla přijmout ruskou okupaci Krymu. Ukrajinští představitelé ovšem takové návrhy odmítají, Zelenskyj je v minulosti označil za mnichovanství. Kissinger dnes zároveň řekl, že Spojené státy by měly Ukrajině dále pomáhat a zesílit vojenskou podporu do doby, než se podaří dosáhnout linie pro příměří. Dal najevo svůj obdiv vůči Zelenskému i hrdinství Ukrajinců. Připomněl, že dříve se kvůli obavám z konfliktu s Ruskem stavěl proti vstupu Ukrajiny do NATO, nyní si ale myslí, že by byl dobrým výsledkem jednání o příměří. Poznamenal také, že zničení Ruska jako státu by tuto zemi vlastnící jaderné zbraně otevřelo vnitřnímu konfliktu a intervenci zvenčí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com