Situace v ZANP se rychle zhoršuje: elektrárna dostává elektřinu pouze z Ukrajiny, zvyšuje se riziko jaderné katastrofy

S každým dalším dnem ruské okupace se stav ZNPP jen zhoršuje. Ruská federace přivedla stanici do takového stavu, že s pokračováním okupace už ji nebude možné připojit. Pokud Ukrajina nebude schopna letos získat kontrolu nad ZNPP, může elektrárna čelit strašným následkům podobným katastrofě v Černobylu.

K dnešnímu dni bylo odstaveno všech 6 jaderných reaktorů ZANP, a proto elektrárna získává elektřinu výhradně z Ukrajiny na podporu jejího bezpečného fungování. Experti MAAE zase hlásí, že v ZNPP by mělo fungovat alespoň několik bloků, protože jejich dlouhodobé odstavení povede v budoucnu k nevyhnutelným problémům s jeho připojením.

Rusko také blokuje přístup k ZNPP více než 1500 energetickým pracovníkům, kteří nepodepsali dohodu s Rosatomem. To následně způsobilo vážný nedostatek personálu v JE. V důsledku toho jsou naléhavě přijímáni „specialisté“ s pochybnou potřebnou odbornou praxí na pozice vysoce kvalifikovaných pracovníků v jaderné energetice, které vyžadují pouze úzkoprofilové znalosti, prvotřídní školení a zkušenosti. Relevantní nabídky získat práci v ZNPP „za výhodných podmínek“ jsou široce distribuovány na ruských informačních zdrojích.

Právě nedostatek potřebného personálu a nemožnost připojení k ruskému energetickému systému způsobily úplné odstavení reaktorů ZANP. Nátlaková kampaň ruských okupantů, aby zaměstnanci ZNPP podepsali smlouvy s Rosatomem, tak situaci s provozem největší jaderné elektrárny v Evropě jen zhoršila.

Aby se zabránilo nepředvídaným katastrofickým událostem, musí Rusko okamžitě zastavit okupaci jaderného zařízení na Ukrajině a stáhnout svá vojska ze ZNPP. V každém případě je jen otázkou času, kdy Ukrajina vrátí ZNPP.

Rusko používá jadernou elektrárnu Záporizhzhya výhradně k radiačnímu vydírání Ukrajiny a světa, čímž staví velkou část Evropy o krok od radiační katastrofy. Putinovo jaderné vydírání s okupací ZANP je nepřijatelné a právě za to by měly být vůči Rusku uvaleny maximální sankce, včetně jaderné energetiky Ruské federace.

  Rusko obvinilo Ukrajinu z přípravy jaderné provokace, důkazy nenabídlo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com