Vláda projedná kontroly na hranicích se SR nebo obdoby milostivého léta

O podobě kontrol na česko-slovenské hranici po dnešní půlnoci rozhodne dnes vláda. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) bude navrhovat, aby dalších deset dnů kontroly kvůli migraci vykonávali jen policisté, ze služby by tak byli staženi vojáci a celníci. Kabinet má na programu také obdobu tzv. milostivého léta, díky čemuž by se lidé mohli snáze zbavit úroků a penále na nezaplacených daních a clech, dluhů na sociálních odvodech pak živnostníci, drobní zaměstnavatelé i firmy.

Vláda rozhodla kvůli rostoucí migraci zejména Syřanů, kteří využívají ČR jako tranzitní zemi, o dočasném obnovení kontrol na hranici se Slovenskem loni koncem září. Poslední zhruba měsíc, od 21. prosince, je režim mírnější a kontroly jsou už jen namátkové. Podle aktuálního vládního nařízení může na hranicích policistům pomáhat maximálně 40 vojáků a 20 celníků.

Na programu vlády je dvojice zákonů navazujících na tzv. milostivé léto, které ve dvou vlnách umožňovalo lidem snáze se zbavit exekucí na dluh u veřejných institucí. Podle předlohy ministerstva financí by se lidé mohli zbavit úroků a penále na nezaplacených daních a clech, pokud uhradí původní dlužnou částku. Ministerstvo práce pak navrhuje živnostníkům, drobným zaměstnavatelům a firmám při splacení dlužného pojistného odpustit penále a exekuční náklady.

Na programu kabinetu je i návrh na počáteční podobu struktury a množství služebních a pracovních míst v nové Digitální a informační agentuře, která vznikla k 1. lednu a naplno má fungovat od dubna. Ministři projednají i návrh zákona, jehož cílem je zrušení Rejstříku trestů jakožto samostatné organizační složky státu a jeho začlenění do struktury ministerstva spravedlnosti.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) by měl podle návrhu ministerstva financí zpracovat přehled nemovitostí, které už jsou pro stát nepotřebné. Podle úřadu patří státním institucím a podnikům zhruba 1,5 milionu nemovitostí a neexistuje přehled, které stát stále potřebuje.

  Černošický úřad nepřeruší řízení ke střetu zájmů, které vede s Babišem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com