Rusko kontrolovalo území, odkud raketa sestřelila let MH17, uvedl štrasburský soud

Evropský soud pro liská práva (ECHR) považuje za přípustné tři různé žaloby Nizozemska a Ukrajiny proti Rusku kvůli porušování lidských práv ve dvou východoukrajinských regionech a kvůli sestřelení letadla na lince MH17 z července 2014. Informovala o tom agentura Reuters. Soud podle ní uvedl, že území, odkud byla odpálena raketa, která let MH17 sestřelila, bylo pod kontrolou Moskvy.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů pod vedením expertů z Nizozemska před čtyřmi lety dospěl k tomu, že letadlo malajsijských aerolinek na lince MH17 s 298 lidmi na palubě zasáhla raketa Buk patřící ruské armádě.

Střela podle nich byla odpálena z mobilního odpalovacího zařízení z prostoru tehdy kontrolovaného Moskvou koordinovanými silami, a tedy de facto Ruskem.

Ke stejnému závěru nyní dospěl i soud ve Štrasburku. „Soud mimo jiné konstatoval, že oblasti na východě Ukrajiny v rukou separatistů byly od 11. května 2014 a nejméně do 26. ledna 2022 pod jurisdikcí Ruské federace,“ uvedl v prohlášení.

Rozhodnutí je procesní a nerozhoduje o podstatě věci. Ukazuje ale, že soud se domnívá, že Rusko může nést odpovědnost za porušování lidských práv na východě Ukrajiny, kde působí Moskvou řízené organizace Doněcká lidová republika (DNR) a Luhanská lidová republika (LNR), jejichž prostřednictvím Kreml území kontroloval. Tato zprostředkovaná kontrola se později změnila v ruskou okupaci.

Žaloby nyní přejdou do fáze meritorního projednávání, které by mělo trvat další jeden až dva roky, než bude vydáno konečné rozhodnutí. Nynější verdikt ECHR otevírá dveře nejméně třem dalším případům ukrajinského státu proti Rusku, které byly doteď pozastaveny.

Haagský soud udělil třem obžalovaným doživotí

Nizozemský soud loni v listopadu v nepřítomnosti odsoudil na doživotí dva Rusy a jednoho Ukrajince, které shledal vinnými ze sestřelení letounu z léta 2014 a vraždy všech 298 lidí na jeho palubě. Čtvrtého obžalovaného, ruského občana, zprostil viny. Odsouzení zůstávají na útěku a je nepravděpodobné, že si trest odpykají.

  Demonstrativní teror: Rusko zaútočilo raketami na Kyjev v den návštěvy africké delegace

Soud v Nizozemsku také dospěl k závěru, že použitá raketa byla ruské výroby a pocházela ze systému ruské armády. Východ Ukrajiny, ze kterého byla odpálena, podle něj kontrovala Moskva, a to skrze jí podporované separatisty. Zatímco pozůstalí, Nizozemsko, Ukrajina a jejich západní spojenci listopadový verdikt přivítali, Rusko rozhodnutí označilo za politickou objednávku.

Nizozemsko podalo žalobu k ECHR v roce 2020 s tím, že sestřelení letu MH17 porušilo Evropskou úmluvu o lidských právech. Moskva opakovaně popřela, že by se jakkoli podílela na zničení letadla v době, kdy zuřily boje mezi jí koordinovanými místními ozbrojenci, kterým opakovaně pomáhala ruská armáda, a ukrajinskými vládními silami.

Dva ukrajinské případy, které se datují od roku 2014, se týkají podle Kyjeva administrativních postupů Ruska na východě Ukrajiny, které porušují Evropskou úmluvu o lidských právech, a také únosu tří skupin ukrajinských sirotků a dětí bez rodičovské péče a několika dospělých, kteří je doprovázeli. Všichni unesení byli podle ECHR vráceni domů.

ČT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com