Inflace v lednu podle analytiků zrychlila, odhadují ji mezi 16,2 a 19 procenty

seznamzpravy.cz/

Inflace v ČR letos v lednu proti prosinci 2022 zrychlila, a to zejména kvůli cenám energií a tradičním úpravám ceníků na počátku roku. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Odhady lednové inflace se ale rozcházejí. Podle některých odborníků byl lednový meziroční růst cen 16,2 procenta, jiní odhadují až 19 procent. Prognóza České národní banky (ČNB) počítá s hodnotou nad 17 procent. V prosinci činila meziroční inflace 15,8 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o lednové inflaci v pátek.

„Úsporný tarif (na energie) vystřídá aktivace zastropování cen elektrické energie a zemního plynu. Podle dosavadního vývoje plateb domácností za elektřinu očekáváme, že v lednu bude cena navýšena směrem k stanovenému stropu. Naopak u zemního plynu bylo dosavadní zdražení prudší a navýšení cen ke stanovenému stropu tak nemusí být výrazné,“ uvedl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht.

„Tradiční přenastavení ceníků očekáváme letos výraznější kvůli zvýšeným inflačním očekáváním, která jsou zohledněna v aktuální cenotvorbě. Na druhé straně klesající spotřebitelská poptávka limituje prostor pro zvyšování cen, tudíž očekáváme postupné snižování marží,“ doplnil Vagenknecht. Meziroční inflaci v lednu očekává 16,2 procenta.

Analytici České spořitelny očekávají lednovou inflaci 19 procent. Upozornili ale, že odhad je zatížen velkou nejistotou zejména kvůli konci úsporného tarifu na energie a zavedení cenových stropů, jejichž vliv je obtížné předvídat.

„Meziroční inflace v důsledku odeznění efektu úsporného tarifu a dalšího zdražení energií v lednu zrychlí k 19 procentům,“ odhaduje analytik Komerční banky Martin Gürtler. Upozornil, že proti prosinci se mohla zvýšit cena elektřiny až o 125 procent, dodávky tepla a vody mohly meziměsíčně zdražit o 20 procent.

ČNB ve své nové prognóze odhaduje lednovou inflaci nad 17 procenty. Leden by ale podle centrální banky měl představovat inflační vrchol, v dalších měsících bude tempo růstu cen zvolňovat a ve druhém pololetí by mělo klesnout pod deset procent. Za celý letošní rok ČNB odhaduje průměrnou inflaci 10,8 procenta po loňských 15,1 procenta

  Ceny ropy kvůli vyhlídce na prodloužení škrtů skupinou OPEC+ rostou

V prosinci byla inflace v Česku 15,8 procenta, zpomalila z listopadových 16,2 procenta. Podle analytiků bylo za zpomalením tempa růstu cen zejména zlevnění pohonných hmot.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com