Putin v poslední době pravidelně cestuje obrněným vlakem

seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin zhruba od začátku války na Ukrajině pro své cesty pravidelně využívá obrněný vlak. S odvoláním na nejmenovaného Putinova známého o tom napsal ruský investigativní portál Dosje založený kritikem Kremlu Michailem Chodorkovským. Tento způsob dopravy Putinovi do velké míry umožňuje cesty tajit, uvádí portál. Zatímco sledování letů prezidentské letky umožňují různé nástroje, v případě vlaků osobní dopravy takové možnosti nejsou.

Vlak, kterým cestuje Putin, se přitom od běžných souprav ruských drah na první pohled příliš neliší. Stejně jako jiné vlaky je šedivý s červeným pruhem. Vagony používané Putinem jsou ale obrněné. Vlak má údajně na kolejích prioritu a přizpůsobují se mu jízdní řády. Součástí soupravy je podle webu Putinův vůz s ložnicí a pracovnou, vůz pro doprovod a vagon pro utajovanou komunikaci. Hodnota vlaku podle investigativního portálu převyšuje miliardu rublů (300 milionů korun).

„Vlak může vyjet spontánně, bez ohlášení. Po začátku války, na přelomu února a března začal (Putin) velmi často používat vlak, hlavně při cestách do své rezidence ve Valdaji (asi 400 kilometrů severozápadně od Moskvy),“ sdělil portálu jeho nejmenovaný zdroj.

Obrněným vlakem z bezpečnostních důvodů cestuje také lídr Severní Koreje Kim Čong-un. Stejný způsob dopravy zvolil už jeho otec Kim Čong-il.

ČTK

  Budeme bojovat až do konce, řekl Zelenskyj britským poslancům. Odkázal i na Churchillův projev

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com