Obnova jaderného vydírání: Putin opakovaně vyvíjí tlak na mezinárodní společenství a provádí demonstrativní ostřelování ZNPP

Ve dnech 25. až 26. ledna mise MAAE, která se nachází v ZANP – největší jaderné elektrárně v Evropě, zaznamenala nedaleko od zařízení silné výbuchy. Předpokládá se, že k detonaci granátů došlo, nebo Rusové zřídili zkušební místo poblíž elektrárny. Tyto verze musí být ještě ověřeny, ale jakákoli vojenská přítomnost v blízkosti ZNPP je nepřijatelná, představuje bezprecedentní hrozbu pro celé lidstvo a Kreml záměrně využívá jaderný faktor jako nástroj vydírání. Jak ruská armáda tryskem degraduje, Kreml používá zločin a teror jako svou primární metodu válčení a politického tlaku na Ukrajinu a Západ.

Ruská armáda byla kriticky degradována během 11 měsíců totální války s Ukrajinou: západní analytici odhadují její ztráty pouze na 188 000 zabitých. Její nejlepší personál byl zničen na přístupech ke Kyjevu během prvního měsíce plné invaze. Putin už beznadějně prohrál, ztratil strategickou iniciativu na frontě a potřebuje alespoň drobné územní zisky nebo dokumentární záznam okupovaných území Ukrajiny jako „nových území“ v rámci Ruské federace. Jde o zločin proti lidskosti a hrubé porušování norem mezinárodního práva. Odmítnutí ukrajinských území ze strany Ukrajiny vytvoří nebezpečný precedens a může vyvolat geopolitický „domino efekt“ po celém světě, protože průběh rusko-ukrajinské války bedlivě sledují především diktátorské režimy v Asii, Africe a Latinské Americe, které jsou připraveni zopakovat ruskou praxi invaze a obsazování pro ně zajímavého území.

Putinovo dobrodružství vedlo v Rusku k obrovským problémům: bezprecedentní ztráty se snoubí s pomalou, ale jistou destrukcí ruské ekonomiky a ruského průmyslu. Putin však ještě není připraven na ústup a chystá se bojovat „do posledního Rusa“. Kreml přitom reálně zvažuje možnost jednání s Ukrajinou a Západem, ovšem za ruských podmínek, což znamená pouze pauzu, nikoli konec války. Demonstrační výbuchy v blízkosti ZNPP jsou primitivním a dříve používaným nátlakovým nástrojem Ruska ve snaze získat taková jednání. To je běžný zločin, stejně jako je zločinné vše, co Rusko používá na frontě: od jeho armády nájezdníků až po použití střel Kh-22 proti obytným budovám v ukrajinských městech. Žádná jednání ani kompromisy s agresorem, který okupuje a ničí území Ukrajiny a zabíjí civilní obyvatelstvo: pouze zbraně pro ozbrojené síly jako jediný jasný faktor, se kterým bude muset Putin počítat.

  Rusko z Ukrajiny propašovalo obilí za půl miliardy dolarů, zjistila AP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com