Novým prezidentem ČR po Zemanovi bude Pavel, Babiš uznal porážku

Novým prezidentem po Miloši Zemanovi se stane generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve finále prezidentské volby porazil bývalého premiéra a předsedu ANO Andreje Babiše. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) po sečtení hlasů v 95 procentech okrsků měl Pavel 57,56 procenta hlasů, zatímco Babiš 42,43 procenta. Šéf ANO porážku ve volbách uznal a Pavlovi popřál, aby byl prezidentem všech občanů, vnímal jejich problémy a bojoval za české zájmy.

Výsledky hlasování zveřejňuje Český statistický úřad na volebním webu podle toho, jak mu přicházejí od volebních komisí. Letošní účast ve volbě prezidenta je historicky nejvyšší. Rekordní byla už v prvním kole před dvěma týdny, kdy přesáhla 68,2 procenta, nyní ve druhém bude ještě zhruba o dva procentní body vyšší. Historicky je to od vzniku samostatné ČR třetí nejvyšší účast po volbách do Sněmovny v letech 1996 a 1998, kdy přišlo hlasovat 76,4 a 74 procent voličů. Před pěti lety ve druhém kole prezidentských voleb hlasovalo 66,6 procenta voličů, v roce 2013 to bylo 59 procent.

Velký zájem o prezidentské volby byl letos i v zahraničí. Rekordní počet českých voličů odevzdal hlasy například v Bruselu nebo v Německu. V jediné volební místnosti v Belgii hlasovalo 1474 lidí, zatímco v roce 2018 to bylo 1108 lidí. V Německu hlasovalo na velvyslanectví v Berlíně a na konzulátech v Drážďanech, Düsseldorfu a Mnichově přes 3000 českých občanů, před pěti lety jich bylo ve druhém kole 2398.

Příznivci Pavla slavili už v průběhu sčítání výsledků a k vítězství mu gratulovali i někteří politici včetně neúspěšných prezidentských kandidátů Danuše Nerudové a Pavla Fischera. Zvolení Pavla uvítal také premiér Petr Fiala (ODS). Ocenil, že vyhrál občanský kandidát a hodnoty, které reprezentoval. Pavel podle něj získal velmi silný mandát. Viděli jsme nejodpornější kampaň v historii, uvedl Fiala na adresu Pavlova rivala Babiše. Společnost vyzval ke zklidnění situace.

  V pražské MHD bude kvůli covidu opět znemožněn nástup předními dveřmi

Ke zvolení Pavlovi blahopřála i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Spolu s Vámi zvítězila naděje, že slušnost a pravdivost mohou být sílou,“ napsala na twitteru. Těší se na spolupráci, společná setkání a iniciativy. Místopředsedkyně Evropské unie Věra Jourová věří tomu, že Pavel bude Česko spojovat a důstojně reprezentovat v Evropě i ve světě.

Pavel v reakci na výsledky uvedl, že vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Na Hradě chce přesvědčit všechny občany k návratu k nim. Češi musí podle Pavla řešit problémy jako jedno společenství, i když je rozdělila skončená prezidentská kampaň, několik souběžných krizí nebo politika.

Babiš vyzval své podporovatele, aby akceptovali jeho prohru, zároveň poprosil příštího prezidenta Pavla, aby vyzval své voliče k uklidnění emocí. První místopředseda ANO Karel Havlíček ocenil vysokou volební účast, která je podle něj dobrá pro vítěze i poraženého. Vítěz má silný mandát, poražený silnou podporu a opoziční hnutí ANO podle Havlíčka posílilo. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová míní, že ANO se bude snažit přetavit výsledek v příštích parlamentních volbách.

Nově zvolený prezident bude skládat podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) prezidentský slib 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu. Složí ho do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), a vystřídá tak na Hradě Zemana, kterému končí funkční období 8. března. Po složení slibu bude mít nový prezident vedle pravomocí hlavy státu také například nárok na plat a prezidentskou imunitu. Pavel dnes uvedl, že při předávání prezidentského úřadu chce udělat hloubkový audit prezidentské kanceláře a nechat vyšetřit podezření, která se případně objeví.

V prvním kole zvítězil Pavel se ziskem 35,4 procenta hlasů. Druhého Babiše volilo 34,99 procenta lidí. Před 14 dny se prvního kola prezidentských voleb zúčastnilo 68,24 procenta voličů. Pavel v letošní volbě prezidenta získá více hlasů, než kolik jich získal jeho předchůdce Zeman při předchozích dvou volbách hlavy státu. Zeman před pěti lety při obhajobě prezidentského mandátu získal 51,36 procenta hlasů, což bylo 2,85 milionu z celkového počtu 8,4 milionu voličů.

  Stefančuk: Vyznamenání pro Vystrčila symbolizuje vděčnost Ukrajiny za podporu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com