Ankara oznámila přes 35.000 obětí zemětřesení, celkově jich je zřejmě 40.000

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl podle dostupných údajů 40.000. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes večer oznámil, že v Turecku zahynulo přes 35.400 lidí. Ve srovnání s předchozí zveřejněnou bilancí je to o 3500 mrtvých více. Podle výpočtů agentury Reuters na severu Sýrie zemřelo kvůli zemětřesení nejméně 5800 lidí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se jedná o nejhorší přírodní katastrofu v oblasti za poslední století.

Podle dnešního Erdoganova prohlášení se v nemocnicích nachází přes 13.000 zraněných, celkem bylo zraněno přes 105.000 lidí. Podle posledních údajů bylo zničeno nebo bude nutno ještě zbourat přes 200.000 bytů. Oblasti postižené zemětřesením podle tureckého prezidenta opustilo 2,2 milionu lidí. „Budeme pokračovat v práci do doby, než vytáhneme posledního občana ze sutin,“ uvedl Erdogan a slíbil, že výstavba prvních nových bytů začne již v březnu.

Erdogan dodal, že postižené oblasti zasáhla dvě zemětřesení „silná jako atomové bomby“. Podle něj by při zkáze takového rozsahu měla problém s organizací pomoci jakákoliv země. Prezident tak nepřímo odpověděl na kritiku turecké opozice, podle které je vládní pomoc postiženým zemětřesením špatně organizovaná a koordinovaná.

Podle šéfa WHO pro Evropu Hanse Klugeho je zemětřesení z počátku února nejhorší přírodní katastrofou v oblasti za poslední století. V Turecku a Sýrii potřebuje humanitární pomoc celkově 26 milionů lidí, odhaduje WHO. „Rostou také obavy ohledně zdravotnických problémů spojených s chladným počasím, hygienou a šířením nakažlivých chorob,“ uvedl Kluge.

Naděje na záchranu lidí, kteří se nachází pod zřícenými domy, postupem času klesají. Dnes se podle agentur a tureckých médií záchranářům podařilo vyprostit ze sutin desítku živých lidí. Mezi posledními zachráněnými jsou muž a žena ze Sýrie, které záchranáři vyprostili 208 hodin po zemětřesení v tureckém městě Antakya. Ve městě Adiyaman přežila v troskách sedmipatrového domu 77letá žena, kterou záchranáři vytáhli po 212 hodinách, napsala agentura Anadolu.

Nejasnosti nad počtem obětí panovaly v posledních dnech v Sýrii. Na základě dat OSN a vlády v Damašku agentura Reuters informuje o nejméně 5800 mrtvých. Podle odhadů expertů však bude bilance pravděpodobně ještě vyšší.

  Ruský ministr obrany obvinil NATO ze shromažďování sil blízko ruských hranic

Z trosek se za osm dní v Turecku podařilo vyprostit přes 8000 živých. Podle agentury Anadolu to dnes řekl Erdogan, který zároveň poděkoval všem zemím za pomoc i vyslání záchranných týmů. Dnes se podle agentury Reuters podařilo vyprostit nejméně šest živých lidí. Někteří z nich zůstali pod troskami přes 200 hodin.

Někteří zahraniční záchranáři se z Turecka už vrátili domů, buď z obav o bezpečnost kvůli narůstajícímu napětí v postižených oblastech, nebo proto, že šance na nalezení přeživších jsou nyní už mizivé, mimo jiné i kvůli teplotám klesajícím pod bod mrazu. Přesto se ještě dnes podařilo ze sutin v provincii Kahramanmaraş dostat několik živých lidí.

Ráno záchranáři v provincii Kahramanmaraş po téměř 198 hodinách vyprostili zpod sutin 17letého chlapce a jeho jedenadvacetiletého bratra. Podle místních médií byla před dvěma dny z trosek tamtéž zachráněna také jejich matka. Bratři posléze médiím řekli, že jim pomohl přežít i proteinový prášek, který jeden z nich používá kvůli sportování. „A také mobilní telefon, ten kdybychom neměli, tak tu nejsme, většinu času jsme prospali a taky jsme se modlili k Bohu,“ popsal jeden z bratrů televizi TRT později v nemocnici.

Jednu mladou ženu záchranáři vyzvedli po 203 hodinách od zemětřesení. Podle tureckého tisku záchranáři v provincii Hatay vytáhli ze sutin o hodinu později muže a ženu. Po 206 hodinách se podařilo vytáhnout z trosek dalšího živého člověka v provincii Kahramanmaraş.

Erdogan dnes také řekl, že hospitalizováno bylo kvůli zemětřesení přes 81.000 zraněných, z toho velká část už podle něj byla z nemocnice propuštěna. Z trosek bylo podle Erdogana od 6. února vyproštěno přes 8000 lidí, prezident ale neuvedl, kolik z nich stále žije. Po několika dnech strávených pod sutinami byli lidé vyproštění z trosek podchlazení, někteří též zranění, takže ne všechny se zřejmě lékařům podařilo zachránit.

Podle tureckého viceprezidenta Fuata Oktaye bylo z trosek vytaženo také 574 živých dětí, jejichž rodiče zemětřesení nepřežili.

Po více než týdnu se ale záchranné operace v postižených oblastech omezují, některé zahraniční týmy už o víkendu či v pondělí Turecko opustily. Odjezd dnes ohlásili například záchranáři z Ruska, napsala agentura Anadolu s odkazem na prohlášení Kremlu. Čeští záchranáři zůstanou v Turecku pravděpodobně ještě několik dnů, předčasný návrat zatím neplánují.

  V Rusku pohřbili Žirinovského; obřadu se podle agentur zúčastnil i Putin

Blížící se ukončení pátrání dnes oznámila i syrská nevládní organizace Bílé přilby, která provádí záchranné operace v povstalci ovládaném regionu. „Blížíme se konci. Vše nasvědčuje tomu, že nejsou žádní (přeživší), ale snažíme se na všech místech provést poslední kontroly,“ řekl Reuters šéf Bílých přileb Ráid Sálih. Televize Al-Džazíra dnes informovala, že do oblasti kontrolované povstalci přijelo dnes pomáhat také 14 syrských lékařů, kteří žijí ve Spojených státech.

Pomoc v postižených oblastech se nyní soustředí také na stavbu polních nemocnic. Podle deníku Hürriyet tam staví mimo jiné týmy ze Španělska, Francie, Íránu, Indie, Izraele, Británie, Belgie či Ruska. Turecký deník rovněž dnes napsal, že v deseti tureckých provinciích postižených zemětřesením vláda postavila přes 206.000 stanů pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Lidé v postižených oblastech potřebují kromě potravin hlavně oblečení. Problém je ale také nedostatek hygienických zařízení, podle deníku Hürriyet je z provincie Adiyaman hlášeno šíření svrabu a děti trpí průjmy.

Češi v Adiyamanu prohledávají dvě místa, předpokládají tam zavalené

Čeští záchranáři, kteří od minulého týdne pomáhají v Turecku po zemětřesení, pokračují s ostatními týmy v práci na dvou místech ve městě Adiyaman. Jde o rozsáhlá suťoviště, na jednom místě předpokládají 12 až 16 zavalených, na druhém to nejsou schopni určit ani ve spolupráci s místními lidmi. Informoval o tom dnes novináře mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Dosud podle něj záchranáři z Česka vyprostili v Adiyamanu 58 mrtvých, dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy. Do Česka se vrátí pravděpodobně v pátek.

Bezpečnostní situace se ve městě podle mluvčího nezměnila. „Stále tedy platí, že náš tým nepociťuje žádnou formu bezpečnostní hrozby,“ uvedl Kozák. Někteří zahraniční záchranáři se z Turecka předčasně stahují kvůli zhoršení bezpečnostní situace.

  Státy EU se i přes výjimku pro ropovody opět neshodly na embargu na ruskou ropu

Kozák uvedl, že čeští záchranáři jsou nyní ve vyčleněném sektoru s americkým týmem, střídají se po šesti hodinách, tábor mají stále na stejném místě a po městě se pohybují dvěma mikrobusy a dodávkou. „Kynology máme nepřetržitě vyčleněny do rychlé zásahové skupiny pro potřeby okolních týmů, jejich nasazení koordinuje místní velitel zásahu,“ doplnil mluvčí.

Záchranáři momentálně předpokládají, že se do Prahy vrátí v pátek odpoledne, do Mošnova vpodvečer. „Na upřesnění času pracuje štáb, který poskytuje odřadu podporu z Generálního ředitelství HZS České republiky,“ podotkl Kozák.

Předčasné ukončení činnosti zatím neplánují, navzdory zprávám o zhoršující se bezpečnostní situaci z jiných oblastí Turecka. Záchranné práce v zemi už předčasně ukončili Izraelci, Rakušani či Slováci. Mluvčí izraelských záchranářů uvedl podle serveru The Times of Israel, že má informace i o výhrůžkách únosy zahraničním skupinám. V sobotu oznámili rakouští a němečtí záchranáři působící v provincii Hatay, že pozastaví operace kvůli obavám o bezpečnost. Podle nich mezi místními skupinami narůstá agresivita a prý slyšeli i výstřely. Provincie Hatay je ale na rozdíl od oblasti, kde působí Češi, přímo na hranicích se Sýrií, kde přetrvává občanská válka.

Agentura Reuters uvedla, že Turecko a Sýrii nicméně po více než týdnu od katastrofy čeká omezení pátracích operací. Šanci na přežití snižují i nízké teploty a odjezdy některých zahraničních záchranných týmů. Záchranářům v Turecku se i přesto dnes brzy ráno podařilo ze sutin vyprostit dospívajícího chlapce a muže, napsala agentura.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly počátkem minulého týdne především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Podle oficiálních bilancí si v Turecku a Sýrii vyžádalo přes 37.000 mrtvých. Česko původně vyslalo do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové. Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým dorazil do Turecka minulé úterý. O víkendu se k němu připojili další dva hasiči, kteří přiletěli armádním letounem CASA spolu s nákladem humanitární pomoci a vybavením pro hasiče. Součástí humanitární pomoci bylo především oblečení.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com