Nově zvolený prezident Petr Pavel zahájí návštěvu Karlovarského kraje

Nově zvolený prezident Petr Pavel zahájí dnes dvoudenní návštěvu Karlovarského kraje. Jde o jeho první větší cestu do regionů od svého zvolení. V Karlovarském kraji se setká se zástupci obcí ve všech třech okresech, v plánu má besedu s občany i návštěvu škol nebo podniků.

Pavel krátce po svém vítězství ve druhém kole prezidentských voleb uvedl, že by rád navštívil nejdříve kraje, ve kterých získal větší podporu jeho protikandidát Andrej Babiš. V Karlovarském kraji získal Pavel 49 procent hlasů, zatímco Babiš 51 procent. Z okresů vyhrál Pavel jen na Karlovarsku, Chebsko a Sokolovsko bylo více nakloněno Babišovi. Babiš kromě Karlovarského kraje vyhrál ještě v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Pavel chce poznat hlouběji problémy v regionech, které jsou společně označované jako strukturálně postižené. Společné mají důsledky těžby uhlí, ale také nižší vzdělanostní úroveň nebo mzdy. Chce vědět, kde lidé i starostové, kteří jsou podle Pavla často za hnutí ANO, vidí hlavní problémy. „Nejvíc mě bude zajímat, co obyvatelé Karlovarska považují za hlavní problémy, jak vnímají účinnost, nebo naopak neúčinnost vládních opatření a jak zabránit odcházení mladých lidí z regionu,“ uvedl k návštěvě v úterý na facebooku.

V Karlovarském kraji má dnes Pavel v plánu setkat se s představiteli obcí na Ašsku, v Chebu navštíví mateřské centrum Klubíčko, bude jednat s podnikateli a představiteli firem a navštíví jeden z podniků v Průmyslovém parku Cheb. Jde o společnost BWI, která u Chebu vyrábí od roku 2016 tlumiče a brzdy do automobilů. Firma má čínské vlastníky. Na cestě krajem se také zastaví na radnici v Sokolově.

V Karlových Varech se setká s představiteli Karlovarského kraje a města Karlovy Vary. Sejde se jak s hejtmanem Petrem Kulhánkem (KOA), tak i primátorkou města Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO). Měl by také zahájit hokejový zápas mezi HC Energie a Spartou Praha. Na závěr prvního dne návštěvy se setká s občany v krajské knihovně.

  V pátek bylo nejméně nakažených za všední den od začátku února

Pavel byl zvolen prezidentem ve druhém kole přímé volby, které se konalo 27. a 28. ledna. Čtvrtým českým prezidentem byl zvolen hlasy 3,36 milionu lidí, což představovalo 58,32 procenta hlasujících voličů. Babiše, pro kterého hlasovalo 2,4 milionu lidí, porazil o zhruba 960.000 hlasů. Hlasovat přišlo 70,25 procenta z osmi a čtvrt milionu voličů.

Pavel si se svým týmem minulý týden vybral dovolenou, pracovní program začal tento týden v pondělí, kdy se mimo jiné sešel s prezidentem Milošem Zemanem. V pátek a v sobotu se zúčastní bezpečnostní konference v Mnichově, kde počítá s možností bilaterálních schůzek. Pavlova inaugurace je v plánu 9. března, o den dříve končí mandát Miloši Zemanovi.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com