Panicky řízený Putin rozšiřuje operace podvratného vlivu v Evropě

echo24.cz/

Rusko se pokusí destabilizovat evropské země zejména během mnichovské bezpečnostní konference, která se bude konat od 17. do 19. února v německém Mnichově, píše o tom Planeta.press.

Jedním z hlavních témat akce bude ruská agrese proti Ukrajině. Účast na konferenci potvrdili viceprezidentka USA Kamala Harris, prezident Polska a Francie Andrzej Duda a Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a zástupci dalších států, mezinárodních organizací a občanské společnosti.

Ale nebudou tam žádní ruští úředníci. Místo toho byli pozváni členové občanské společnosti a opozice, včetně Garryho Kasparova a Michaila Chodorkovského.

Předseda konference Christoph Heusgen vysvětlil odmítnutí pozvat ruské představitele jako neochotu poskytnout platformu pro ruskou propagandu.

„Prohlášení, která denně slyšíme z Kremlu, nám nedovolují dojít k závěru, že Rusko ustoupí byť jen o kousek od toho, co Putin prohlásil za cíl války, totiž zničení Ukrajiny,“ řekl.

O pár dní dříve, 10. února, uplynulo 16 let od slavného projevu Vladimira Putina na mnichovské bezpečnostní konferenci, který byl později nazván „mnichovským“ projevem. Mnozí to považovali za začátek nové studené války. Stručně řečeno, Putin obvinil Spojené státy, že provádějí politiku, která se řídí pouze svými vlastními zájmy, a přitom dominují světovému společenství, vyjádřil nespokojenost s expanzí NATO na východ a označil takový světový řád za „unipolární svět“, který se Rusku nelíbí.

Od roku 2007 se narativy Kremlu nezměnily – Putin stále chrlí historky o „unipolárním světě“ a zaručuje, že se NATO nebude rozšiřovat na východ. Ale postoj k nim na mezinárodních platformách se změnil – stále méně naslouchají ruským zástupcům, kteří si libují ve svých vlastních projevech a překrucují realitu.

Rusko bylo vyhozeno z dalšího místa, z Mnichovské bezpečnostní konference, a Putin se bez přemýšlení rozhodl udělat to, co umí nejlépe: zahájit operaci podvratného vlivu v Evropě s cílem destabilizovat společnost a ovlivnit politiky.

  Policie pátrá po ruském bankéři Popovovi ze zkrachovalé ERB banky. Má vazby na prominenty Putinova režimu

Zejména analytici z Institutu Roberta Lansinga (RLI) varovali, že Evropou se přežene vlna protestů. Ty by podle plánu Moskvy měly v evropské společnosti vyvolat pochybnosti o jednotě Západu, který se spojil proti ruské agresi.

Za tímto účelem kremelští agenti rekrutují lidi z řad členů levicových politických sil a organizací, které v mnoha ohledech vznikly za asistence sovětských speciálních služeb a byly zděděny Rusy. Zapojí se i krajně pravicové organizace a strany, které vystupují z pozic údajné ochrany národních zájmů, zbavování se vlivu USA a vystoupení z NATO.

V samotném Mnichově se bude protestovat. Například na 18. února se chystá akce pod heslem „Vyjednávání místo střelby“. Je možné, že proruské akce zahřmí ve Spojeném království a Portugalsku a možná i v dalších evropských zemích.

Protesty se budou konat s požadavky na zastavení nepřátelství na Ukrajině, obnovení přímého politického dialogu s Moskvou, upuštění od politiky sankcí, zastavení vojenské pomoci Kyjevu a tak dále.

Tyto a mnohé další příběhy jsou čím dál hlasitější z každého železa, jak Západ poskytuje Ukrajině pomoc, včetně vojenské. Vyjadřují je jak otevřeně ruští agenti, tak „užiteční idioti“. Například bývalý vůdce Pink Floyd Roger Waters, který vystoupil na zasedání Rady bezpečnosti OSN 8. února.

Waters řekl, že „invaze Ruské federace na Ukrajinu je nezákonná“, ale „nebyla nevyprovokovaná“. Hudebník, kterého bývalí kolegové dlouho označovali za xenofoba a antisemitu, také vyzval, aby přestal plýtvat prostředky na válku a dohodl se na příměří „hned teď“. Jako je to možné. Mávněte kouzelným proutkem a Putin se odmítne zmocnit území Ukrajiny a okamžitě vrátí ta již obsazená.

Stálý představitel Ukrajiny v OSN Serhiy Kislitsa zase připomněl, že Pink Floyd v roce 1979 odsoudili invazi Sovětského svazu do Afghánistánu, a proto byla tato skupina v SSSR zakázána. „Je ironické a možná i pokrytecké, že se pan Waters nyní snaží zabílit další invazi,“ řekl ukrajinský diplomat.

  Povinné očkování: Těsná většina Čechů je pro

Rusko prosí o jednání, ale ne o mírová. Putin se snaží protlačit „Minsk-3“, aby si nadechl de facto prohrané války a shromáždil nové síly, personál, techniku ​​a zbraně pro novou rozsáhlou ofenzívu na území Ukrajiny. Vyjednávání o „míru“ s Ruskem dnes znamená odsouzení vašich dětí k válce za pár let, pouze bez americké podpory Lend-Lease a evropské podpory, ale jeden na jednoho s psychopatem.

Na summitu G20 Ukrajina navrhla desetibodový „mírový vzorec“. Zajišťuje radiační, potravinovou a energetickou bezpečnost, propuštění všech vězňů, obnovení územní celistvosti Ukrajiny, stažení ruských jednotek a zastavení nepřátelských akcí, působí proti ekocidě, brání eskalaci a stanoví, že konflikt je u konce.

Ukrajinský „vzorec“ byl podporován na Západě, ale Rusko je proti. Moskva trvá na jednáních bez předběžných podmínek, na základě reality, která existuje, s přihlédnutím k cílům, které jsme veřejně oznámili. To znamená, že Kyjev je požádán, aby obětoval Ukrajince, kteří jsou mučeni, znásilňováni, okrádáni a zabíjeni ruskými vojáky na dočasně okupovaných územích.

„Jinými slovy, toto se rovná kapitulaci Ukrajiny,“ uvádí Americký institut pro studium války (ISW) v operační analýze z 12. února. Analytici se domnívají, že účelem takových prohlášení je vyvíjet tlak na Západ, aby oddálil dodávky zbraní ozbrojeným silám Ukrajiny, zejména tanků, stíhaček a raket dlouhého doletu, které jim umožní využít vyčerpání útočných schopností okupantů na Donbasu.

Podle ISW se tyto iniciativy „nemusí vůbec týkat vyjednávání“ nebo mírových podmínek, ale spíše se jedná o informační kampaně zaměřené konkrétně na zajištění toho, aby Rusko „prošlo okny příležitostí nebo zranitelností na bojišti“.

Naštěstí s každým dnem války na Ukrajině účinek ruské propagandy na myšlení Evropanů slábne. Protesty tedy přinesou i určité výhody – pomohou orgánům činným v trestním řízení identifikovat více kremelských agentů a „užitečných idiotů“.

  Nárůst počtu případů covidu-19 v ČR i v pondělí zpomaloval

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com