Pražští zastupitelé budou volit nové vedení města včetně primátora

Pražští zastupitelé budou dnes na pokračujícím jednání ustavujícího zasedání volit nové vedení hlavního města včetně primátora. Tím se má po téměř pěti měsících od voleb stát lídr Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Koalici na magistrátu uzavřeli zástupci Spolu, Pirátů a STAN. Pražská koalice kopíruje vládní složení a má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha Sobě a SPD. Volby v Praze vyhrálo Spolu před druhým ANO a třetími Piráty.

V jedenáctičlenné městské radě bude mít pět zástupců Spolu, přičemž ODS bude mít tři včetně primátora a TOP 09 dva. KDU-ČSL obsadí namísto pozic v radě místa předsedů dvou magistrátních výborů. Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva.

Nová koalice se chce zaměřit na několik oblastí. V případě dopravy chce prohloubit a nastavit užší spolupráci se státem. Druhou oblastí je energetická soběstačnost a bezpečnost a třetí bydlení. Zabývat se bude také územním rozvojem a školstvím.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD.

ČTK

  Nevyžadovat negativní test tři týdny po první dávce je odvážné, míní Hajdúch

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com