V Praze přistálo letadlo se záchranáři, kteří pomáhali po zemětřesení v Turecku

Na pražském Letišti Václava Havla přistálo dnes v 16:40 letadlo s českými záchranáři, kteří pomáhali v tureckém městě Adiyaman s následky ničivého zemětřesení. Ze sutin vyprostili 78 mrtvých a dva živé lidi. Na letišti záchranáře přivítali ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) či turecký velvyslanec v Praze. Záchranáři podle Rakušana udělali Česku velmi dobré jméno, ocenil jejich práci, ale i to, jak rychle do Turecka vyrazili.

Zemětřesení, které 6. února postihlo jihovýchod Turecka a severozápad sousední Sýrie, si vyžádalo podle posledních údajů necelých 44.000 obětí. Z toho víc než 38.000 mrtvých je v Turecku. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jde o nejhorší přírodní katastrofu v oblasti za poslední století.

Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým vyrazil do Turecka v pondělí 6. února večer a nasazen byl nepřetržitě od úterý. „Patří jim obrovské díky. Předvedli, co čeští záchranáři dovedou,“ uvedl Rakušan. Vnitro podle něj povolilo odlet v řádu hodin a Češi byli jedni z prvních, kdo na místo dorazili. Podle Rakušana se ukázala jako prospěšná cvičení, díky kterým se bezchybně zvládla logistika.

Účastníky mise označil Rakušan za hrdiny. „Udělali České republice skvělé jméno v podmínkách, které byly pro běžného civilistu nepředstavitelné,“ dodal. Práce byla smutná a deprimující, ale také odměněna štěstím, řekl Rakušan. Minulý týden čeští záchranáři ze sutin zachránili dva živé lidi, další živou ženu pomohl v troskách najít kolegům z jiného týmu pes české kynologické skupiny.

Česko původně vyslalo do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy byli vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové. O víkendu se k němu připojili další dva hasiči, kteří přiletěli armádním letounem CASA spolu s nákladem humanitární pomoci a vybavením pro hasiče. Součástí humanitární pomoci bylo především oblečení.

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček na letišti řekl, že v tureckém městě Adiyaman odvedli záchranáři skvělou práci, kterou oceňují i místní. „Když si vezmeme celkový výkon všech 18 týmů v Adiyamanu, tak český tým odvedl 26 procent výkonů. Z pohledu Turecka téměř deset procent výkonů všech zahraničních týmů,“ řekl.

  Tři scénáře politického vývoje v Česku. Fiala může zvolit „Sobotkovu cestu“

Vedoucí českého týmu Jiří Němčík ocenil podporu, která se k záchranářům dostávala. „Všichni si byli vědomi v té obrovsky těžké situaci, co je naším cílem, nikdo neměl tendenci ani na chvíli polevit,“ řekl. Turecký velvyslanec v Praze Egemen Bagis poděkoval Česku a českým občanům za skutečné přátelství a solidaritu.

Letadlo společnosti Smartwings a dva letouny české armády dopravily dnes do Turecka deky ze skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR), spotřební zdravotnický materiál nakoupený z programu Medevac či 500 traumasetů od Českého červeného kříže. Podle ministerstva vnitra zásilka obsahovala například obvazy, šití, rukavice, škrtidla, kanyly a chirurgické nástroje.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com