Biden navštívil Kyjev, informoval o novém balíku vojenské pomoci

Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev, informují světové agentury i ukrajinská média, která rovněž zveřejnila záběry, na kterých je vidět šéf Bílého domu v ukrajinské metropoli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Reuters uvedl, že se svým americkým protějškem v Kyjevě jednali o zbraních dlouhého doletu. Prezident Spojených států sdělil, že Ukrajina dostane nový balík vojenské pomoci v hodnotě 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun), píše Reuters.

Americký prezident se do ukrajinské metropole vydal na předem neohlášenou návštěvu několik dní před prvním výročím ruské invaze, kterou Moskva zahájila loni 24. února a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. Oba prezidenti se setkali krátce po Bidenově příjezdu, píše Reuters. Podle amerického deníku The New York Times přicestoval Biden vlakem od polské hranice.

Biden mimo jiné prohlásil, že Washington bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude zapotřebí. Další americkou vojenskou pomoc napadené zemi v hodnotě 500 milionů dolarů Washington oficiálně oznámí v úterý.

„Vaše návštěva je mimořádně důležitým projevem podpory všem Ukrajincům,“ uvedl Zelenskyj na telegramu, kde rovněž zveřejnil snímek s Bidenem.

Videa, která z jeho návštěvy zveřejnila některá média, provázejí zvuky sirén varujících před rizikem ruského vzdušného úderu, které dnes dopoledne ukrajinské úřady vyhlásily pro celou zemi. Zatím nejsou žádné informace o ruských vzdušných úderech, píše Reuters.

Biden byl spatřen poblíž chrámu svatého Michala, americký prezident uctil památku padlých obránců Ukrajiny za zvuků leteckého poplachu, popsal web Ukrajinska pravda.

Ukrajinská média o něco dříve s odvoláním na náměstka ukrajinského ministra zahraničí napsala, že v Kyjevě se dnes čeká návštěva některého z „hlavních“ partnerů Ukrajiny, Bidena nejmenovala. O tom, že by ukrajinskou metropoli mohl navštívit právě americký prezident, se spekulovalo na sociálních sítích.Ukrajinska pravda a také server RBK-Ukrajina dnes rovněž upozornily, že šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se dnes nezúčastní ohlášeného setkání s evropskými ministry zahraničí v Bruselu.

  Soud v Haagu přikázal Rusku okamžitě zastavit válku na Ukrajině

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com