Krejčíková porazila světovou jedničku Šwiatekovou a ovládla turnaj v Dubaji

Barbora Krejčíková porazila ve finále tenisového turnaje v Dubaji světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou 6:4, 6:2 a získala na silně obsazené akci kategorie WTA 1000 první letošní titul. Dvojnásobná vítězka předloňského Roland Garros smetla trojnásobnou grandslamovou šampionku za hodinu a 32 minut. Při deváté finálové účasti na okruhu vybojovala šestý triumf ve dvouhře.

Krejčíková předčila Šwiatekovou podruhé za sebou a vyrovnala bilanci vzájemných zápasů na 2:2. Naposledy proti ní uspěla vloni v říjnu ve finále turnaje v Ostravě. Tentokrát ukončila polské tenistce sérii osmi vítězství a uštědřila jí teprve třetí porážku v kalendářním roce.

Sedmadvacetiletá Krejčíková završila turnaj ziskem dalšího cenného skalpu. V Dubaji předtím porazila také světovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska, trojku Jessicu Pegulaovou z USA a osmičku Darju Kasatkinovou z Ruska. V osmifinále vyřadila i krajanku Petru Kvitovou.

„Znamená to pro mě hodně. Byl to pro mě skvělý týden. S každým zápasem jsem se zlepšovala a dnes jsem ze sebe vydala to nejlepší,“ řekla Krejčíková v rozhovoru na kurtu. „Výsledek mě moc těší. Obdivuju Igu za to, co dokázala, mám k ní velký respekt a je pro mě velkou inspirací. Bylo to skvělé finále a s výsledkem jsem spokojená,“ doplnila Krejčíková, která ve druhém kole s Kasatkinovou odvrátila čtyři mečboly.

V hlavním městě Spojených arabských emirátů nechala zapomenout na předloňskou finálovou porážku se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou. V aktualizovaném žebříčku WTA se posune 16. místo za Kvitovou (15.) a před Karolínu Plíškovou (17.)

Krejčíková se stala pátou hráčkou za posledních čtyřicet let, které se podařilo na jednom turnaji porazit světovou jedničku, dvojku i trojku. Předtím to zvládly jen Sabalenková, Steffi Grafová a sestry Serena a Venus Williamsovy. „Je to velký úspěch, užívala jsem si to tu. Mám ráda zápasy na velkých kurtech a byla tu skvělá atmosféra. Věřím, že je přede mnou ještě spousta takových duelů,“ radovala se Krejčíková.

  Slavia na úvod ligy porazila Hradec, Plzeň prohrála v Teplicích

Šwiateková nenavázala na týden starý triumf v Dauhá a nevyužila šanci stát se první tenistkou od roku 2007, která oba turnaje v jedné sezoně vyhrála. Tehdy to dokázala Belgičanka Justine Heninová. Rodačka z Varšavy prohrála teprve třetí z 15 finálových zápasů – vedle dvou neúspěchů s Krejčíkovou podlehla ještě v roce 2019 v Luganu Slovince Poloně Hercogové. V rozhodujícím utkání turnaje WTA 1000 neuspěla vůbec poprvé po předchozích pěti triumfech. Krejčíková naopak slaví na turnaji této kategorie první titul.

Brněnská rodačka zahájila utkání zostra. Hned v první hře sebrala Šwiatekové servis a vzápětí získala náskok 3:1. Polka sice srovnala krok a Češce vzala podání i za stavu 3:4, v deváté hře ale přišla o servis potřetí a Krejčíková získala po 44 minutách sadu ve svůj prospěch. Šwiateková, která na cestě do finále prohrála jen devět her, přišla o set po šesti zápasech.

V úvodu druhé sady odvrátila Krejčíková dva brejkboly a od stavu 1:2 už nedala světové jedničce šanci. Za povzbuzování z hlediště „Bára, Bára“ získala zbývajících pět her a dotáhla duel k vítězství.

Bývalá světová dvojka Krejčíková se stala deset let po triumfu Kvitové druhou českou vítězkou turnaje.

Tenisový turnaj žen v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2,788.468 dolarů):

Dvouhra – finále:

Krejčíková (ČR) – Šwiateková (1-Pol.) 6:4, 6:2.

Čtyřhra – finále:

Kuděrmětovová, Samsonovová (Rus.) – Čchan Chao-čching, Čchan Jüng-žan (Tchaj-wan) 6:4, 6:7 (4:7), 10:1.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com