Přes 130.000 lidí demonstrovalo v Izraeli proti vládě Netanjahua

Přes 130.000 lidí demonstrovalo dnes večer v Tel Avivu a dalších izraelských městech proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua a jejímu návrhu soudní reformy, kterou mnozí považují ze ohrožení demokracie. Informovala o tom místní média. Šlo o dosud asi nejmasovější protesty, které se v Izraeli konají od začátku ledna. Policie večer oznámila, že zatkla dvě desítky demonstrantů.

Největší demonstrace se opět konala v Tel Avivu, kde se manifestovala už osmou sobotu v řadě. Podle odhadu televizní stanice Channel 12 tam vyšlo večer do ulic na sto tisíc lidí, deník Haarec psal o více než sto tisících. Na 30.000 lidí se účastnilo demonstrace v Haifě a tisíce manifestovali v dalších městech, včetně Jeruzaléma.

Podobně jako předchozí manifestace byla i ta dnešní pokojná, k potyčkám s policií ale došlo na dálnici z Tel Avivu, kterou dav dočasně zablokoval a policisté se je z ní snažili vytlačit. Protestující také na policisty volali: „Bojujeme i za vás. Demokracie“. Policie později oznámila, že zatkla 18 lidí. Jednoho z nich vyšetřuje kvůli tomu, že na dálnici nasprejoval nápis „Bibi zrádce“ s odkazem na premiéra Netanjahua, který má přezdívku Bibi.

Chování demonstrantů odsoudil ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir. „Ilegální běsnění protestujících v Tel Avivu, včetně zapalování pneumatik na (dálnici) Ajalonu a sprejování graffiti, které viní izraelského premiéra ze zrady, ukazuje, že toto je protest anarchistů,“ uvedl Ben Gvir, který je šéfem krajně pravicové strany. „Dal jsem pokyn policii, aby jednala s nulovou tolerancí k násilí, podněcování násilí a anarchii. Anarchistům nesmí být dovoleno zapálit Tel Aviv,“ dodal Ben Gvir podle deníku Haarec. Na fotkách v izraelských médiích není vidět, že by demonstranti pálili pneumatiky na dálnici, na jedné fotce z Tel Avivu stojí protestující kolem vatry.

  Rusko za dnešní útoky utratilo stamiliony dolarů, odhadl Forbes

Demonstranti dnes opět mávali izraelskými vlajkami a nesli různé transparenty. V Tel Avivu skupina lidí rozvinula obří transparent, na němž jsou fotky Netanjahua, ruského prezidenta Vladimira Putina, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, maďarského premiéra Viktora Orbána a íránského duchovního vůdce ajatolláha Rúholláha Chomejního, které měly symbolizovat autoritářskou vládu. Mnozí Izraelci totiž v souvislosti se soudní reformou hovoří o konci demokracie a začátku diktatury.

Například bývalý izraelský premiér a exministr obrany Ehud Barak dnes v Tel Avivu řekl, že země zažívá nejhorší krizi od vzniku Státu Izrael. „Jsme tady, abychom bránili deklaraci nezávislosti proti pokusu udělat z Izraele diktaturu,“ prohlásil Barak podle deníku Haarec. Také bývalý šéf tajné služby Mossad Danny Jatom dnes stanici Channel 13 řekl, že soudní reforma udělá z Izraele diktaturu.

Proti návrhu soudní reformy, která omezí pravomoce nejvyššího soudu ve prospěch vlády, se už týdny vyslovují opoziční politici a experti z různých oborů, rovněž prezident Jicchak Herzog se snaží přimět vládu, aby se schvalováním reformy počkala a hledala kompromis s opozicí. Navzdory široké kritice a masovým demonstracím ale v pondělí parlament, v němž má většinu vládní koalice, schválil v prvním čtení první část reformy týkající se jmenování soudců nejvyššího soudu. V pondělí se už druhý týden sjely desetitisíce lidé protestovat do Jeruzaléma, když parlament reformu projednával.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com