Poučení z případu Peterkové: Hnutí jednotlivců k odpovědnosti za šíření dezinformací

Bývalá novinářka Jana Peterková byla podle Českého rozhlasu odsouzena pražským soudem k dvouletému podmíněnému trestu odnětí svobody za šíření dezinformací, které mají vyvolat paniku. Peterková byla shledána vinnou ze zveřejnění videí na sociálních sítích, kde tvrdila, že Česko bude obsazeno jednotkami NATO, které budou střílet do dětí, které se snaží dostat na hřiště.

Navíc šířila nepravdivá tvrzení, že každý, kdo se odmítne očkovat proti koronaviru, bude zastřelen a že staří lidé na tato očkování umírají. Také českou vládu označovala jako „fašisty“.

Peterková navzdory obvinění vinu odmítla s tím, že na videích vyjádřila svůj názor. “Nebyl jsem to já, ale vláda Andreje Babiše, kdo šířil zprávy vyvolávající paniku,” řekl obžalovaný.

Soud uznal Janu Peterkovou vinnou ze šíření nepravdivých tvrzení na sociálních sítích

Soud ale její obhajobu neuznal a uznal ji vinnou z šíření dezinformací s úmyslem vyvolat mezi veřejností paniku. Přestože byla Peterková odsouzena k dvouletému podmíněnému trestu odnětí svobody, do vězení nebyla poslána, protože trest byl podmíněně odložen.

Případ poukazuje na rostoucí obavy ze šíření dezinformací v České republice. V české vládě se prý začalo diskutovat o záměrech zavést do trestního zákoníku záměrné šíření dezinformací.

Diskuse o kriminalizaci dezinformací v České republice uprostřed rostoucích obav

Šíření nepravdivých informací, které by mohly vést k veřejné panice, je závažný trestný čin, který může mít nebezpečné následky. Je zásadní, aby jednotlivci byli zodpovědní za své činy a aby byly zavedeny zákony, které zabrání šíření škodlivých dezinformací. Rozhodnutí pražského soudu potrestat Peterkovou za její činy je proto krokem správným směrem.

Je důležité si uvědomit, že problematika dezinformací se neomezuje pouze na Českou republiku. V posledních letech bylo Rusko obviňováno z vytváření a šíření velkého množství dezinformací v Evropě, přičemž k oslovení širšího publika často využívá online platformy a sociální média.

  „Normandie“ – hledání kompromisu nebo boj o vedení v EU

Podle Evropské unie se ruské dezinformační kampaně snažily ovlivnit veřejné mínění v řadě otázek, od voleb a politiky až po zdravotnictví a bezpečnost. V některých případech bylo dokonce zjištěno, že ruští agenti spolupracují s místními novináři a médii na šíření jejich propagandy.

I když není jasné, zda měla Peterková nějaké vazby na ruské agenty, její činy jsou podobné jako u jiných osob, u kterých bylo zjištěno, že šíří nepravdivé informace a rozsévají rozdělení v Evropě. Proto je důležité, aby vlády a orgány činné v trestním řízení zůstaly obezřetné proti šíření dezinformací a podnikly kroky k tomu, aby osoby odpovědné za své činy byly odpovědné.

Mohou tak pomoci chránit integritu veřejného diskurzu a zajistit, aby občané nebyli uváděni v omyl nepravdivými informacemi, které mají způsobit paniku a podkopat důvěru v demokratické instituce.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com