Sněmovna omezila valorizaci důchodů, místo 1770 Kč vzrostou o 760 Kč

Sněmovna dnes schválila po dlouhých opozičních obstrukcích omezení mimořádného červnového růstu důchodů. Průměrný měsíční důchod vzroste podle vládních novely o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. Opoziční poslanci neprosadili zamítnutí předlohy ani tři stovky pozměňovacích návrhů na zvýšení valorizace. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu, v němž mají vládní strany většinu. Mohla by se dostat na středeční schůzi horní komory. Nastupující prezident Petr Pavel, jenž dostane novelu k podpisu, by měl oznámit své stanovisko v pátek.

Omezení zvýšení penzí při červnové valorizaci je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí. Stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Podle opozice jde o „ožebračování“ a „okrádání“ jedné ze zranitelných skupin obyvatel a o protiústavní krok i z hlediska způsobu schvalování novely zrychleně ve stavu legislativní nouze. Opozice se pravděpodobně obrátí na Ústavní soud. Vládní činitelé jakékoli rozpory s ústavním pořádkem odmítají.

Ve Sněmovně podpořilo snížení červnového růstu důchodů všech 98 přítomných poslanců vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti hlasovalo všech 71 přítomných poslanců opozičních ANO a SPD.

Při mimořádné valorizaci, která ze zákona nastává při vyšším růstu cen, se zvedá zásluhový procentní díl důchodu. Podle běžných pravidel by mělo zvýšení činit od června 11,5 procenta. Předlohou vzroste procentní část penze o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun, což by mělo podle zdůvodnění o něco zvýhodnit penzisty s nejnižšími důchody.

Opozičním poslancům Sněmovna zamítla koaliční většinou hlasů přibližně 330 pozměňovacích návrhů na zvýšení 400korunové pevné částky. Návrhy opozice, které byly zjevně součástí její zdržovací taktiky, se pohybovaly v rozmezí od 1410 korun do 1706 Kč s korunovými rozdíly. Zákonodárci ANO navíc neuspěli se snahami o posunutí termínu účinnosti předlohy tak, aby pozbyla smyslu.

  Cyrrus: Ekonomika ČR se nedostane ani letos na úroveň před pandemií

Úpravou červnové valorizace stát letos vydá na penze podle důvodové zprávy 15 miliard korun navíc. Pokud by platila běžná pravidla, výdaje státního rozpočtu by vzrostly o 34,4 miliardy korun. Menší rozpočtový dopad bude pokračovat i v dalších letech. Příští rok půjde podle zdůvodnění o úsporu 33 miliard korun z původně předpokládaných 58,8 miliardy korun vydaných na penze navíc.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com