Statistici zveřejní údaje o průměrné mzdě v Česku ve čtvrtém čtvrtletí 2022

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní informace o vývoji průměrných mezd za poslední čtvrtletí loňského roku. Podle analytiků průměrná mzda reálně, tedy po zahrnutí inflace, znovu klesla. Mzdy se reálně snižují od čtvrtého čtvrtletí 2021, v loňském třetím kvartálu meziročně klesly o 9,8 procenta.

Analytici České spořitelny odhadují, že se pokles reálných mezd v posledním čtvrtletí loňského roku ještě zrychlil a meziročně dosáhl 10,3 procenta. „Reálné mzdy budou klesat dál, a to do zhruba poloviny letošního roku. Spolu s oslabením inflace se pak vrátí ve druhé polovině letošního roku k růstu,“ uvedli.

Za celý loňský rok očekávají analytici České spořitelny průměrný pokles reálných mezd o 7,7 procenta. Podle analytiků Komerční banky reálné mzdy loni klesly o 7,2 procenta.

Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí loni byla 39.858 korun, nominálně se meziročně zvýšila o 6,1 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, ve druhém čtvrtletí činil u mužů 37.530 korun, u žen 32.171 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 18.301 a 62.659 korun.

ČTK

  Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne znovu klesly

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com