Liga mistrů pozná první čtvrtfinalisty, Chelsea vyzve Dortmund

Fotbalová Ligy mistrů dnes pozná první dva z osmi čtvrtfinalistů. Odvety osmifinále odstartují ve 21:00 šlágrem mezi anglickým a německým velkoklubem, v němž se Chelsea pokusí otočit dvojzápas s rozjetým Dortmundem po venkovní porážce 0:1. V souběžně hraném duelu by favorizovaná Benfica Lisabon měla podle papírových předpokladů doma proti Bruggám stvrdit postup po úvodním vítězství 2:0.

Chelsea a Dortmund se nacházejí v odlišné formě. Zatímco Borussia vyhrála všech 10 soutěžních zápasů jarní části sezony a v bundeslize je jen o skóre druhá za vedoucím Bayernem Mnichov, Londýňané si o víkendu připsali první vítězství po šesti utkáních a třech porážkách za sebou. V Premier League jim patří až 10. příčka.

Chelsea měla v úvodním vzájemném duelu více šancí a její trenér Graham Potter věří, že doma souboj s Borussií obrátí. „Blues“ postoupili v osmi ze 14 pohárových dvojzápasů, v nichž na úvod prohráli venku, po porážce 0:1 pak otočili na svém stadionu všechny tři. Předloňský vítěz Ligy mistrů může dosáhnout na čtvrtfinále ve třetí sezoně po sobě.

„V prvním zápase jsme si vytvořili nespočet šancí. Štve mě zbytečný gól, který jsme dostali. Ale jsme teprve v poločase. Víkendové vítězství nám jistě pomůže. Bude to úžasný zápas se skvělou atmosférou a jsem si jistý, že máme na to to otočit,“ řekl Potter. Chelsea prohrála jen minulý z 10 domácích pohárových s německými soupeři.

Dortmund bude usilovat o druhý postup do čtvrtfinále z posledních tří sezon. Na anglické půdě ale utrpěl pět porážek po sobě včetně prohry 1:2 ve skupině s Manchesterem City. V odvetě se Borussia bude muset obejít bez zraněného střelce jediné branky úvodního duelu Karima Adeyemiho. Velkou marodku mají i Londýňané.

Dortmund prohrál jen dva včetně posledního z 19 pohárových dvojzápasů, v nichž na úvod zvítězil doma. „Bude to brutální zápas. Hrál jsem na Stamford Bridge několikrát a vím, jak je to tam těžké. Ale vyhráli jsme první zápas a tak musíme nastoupit k odvetě sebevědomí,“ uvedl záložník Borussie a bývalý hráč Liverpoolu Emre Can.

  Deblovými šampiony Australian Open jsou Dodig s Poláškem

Druhá osmifinálová odveta by podle sázkových kanceláří měla být pouhou formalitou. Benfica v úvodním duelu v Bruggách zvítězila 2:0 a v domácí odvetě by jí k postupu stačila i jednobranková porážka.

Aktuální lídr portugalské ligy neuspěl v jediném z 21 pohárových dvojzápasů, v nichž na úvod zvítězil venku. Benfica v 18 domácích soutěžních duelech této sezony nenašla přemožitele a na svém stadionu v devíti soubojích s belgickými soupeři neprohrála.

„Situace je jasná. Vyhráli jsme v Bruggách a pokud se chce soupeř kvalifikovat do čtvrtfinále, v určitém okamžiku bude muset útočit. Jestli tak začnou hned od začátku nebo později, to se teprve uvidí. My se musíme soustředit sami na sebe,“ řekl německý trenér Benfiky Roger Schmidt.

Zatímco lisabonský celek usiluje o druhý postup do čtvrtfinále po sobě, Bruggy jsou ve vyřazovacích fázích nováčkem. Čtvrtý tým belgické ligy ve skupině zvítězil na půdě jiného portugalského celku Porta vysoko 4:0, prohrál ale všech pět pohárových dvojzápasů, v nichž na úvod utrpěl porážku doma.

„Hraje se na dva zápasy. Pokud v prvním utržíte debakl, je hotovo, ale to není tento případ. V odvetě si musíme počínat mimořádně efektivně v pokutovém území a pak se může stát cokoliv,“ uvedl anglický trenér Brugg Scott Parker.

Obě osmifinálové odvety mají v úterý výkop v 21:00.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com