Český premiér Petr Fiala získal podporu poté, co proruští demonstranti požadovali jeho rezignaci a ukončení podpory Ukrajině

11. března se Praha stala svědkem dalšího proruského protivládního shromáždění, pořádaného mimoparlamentní stranou PRO, požadujícího rezignaci premiéra Petra Fialy a ukončení podpory Ukrajině. Demonstrace, které se zúčastnily tisíce lidí, skončila střetem s policií, když se někteří demonstranti pokusili strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea.

Policie podle zpráv českých médií zadržela při potyčce 18 demonstrantů a dva policisté byli zraněni. Demonstrace se konala pod hesly boje proti chudobě, ale někteří z řečníků obvinili vládu, že prosazuje politiku, která vede ke zvýšení cen a poklesu životní úrovně v zemi.

Není to poprvé, co se podobné protivládní protesty v Česku konaly od loňského podzimu. Ke střetu s policií však došlo poprvé. Ministr vnitra ČR Vit Rakušan agresivní jednání účastníků shromáždění odsoudil a vyzval organizátory, aby se od pokusu o útok na muzeum distancovali.

Obě události poukazují na rostoucí napětí ve východní Evropě ohledně zahraniční politiky a vládních rozhodnutí. Postoj české vlády proti Moskvě v souvislosti s její válkou proti Ukrajině vedl k protestům proti vládní podpoře Ukrajině.

Rusko se snaží destabilizovat Evropu pořádáním takových placených shromáždění. A opět ztracena v boji proti demokracii a koalici na podporu Ukrajiny. Ruská propaganda utrpěla ránu a české vedení reagovalo reaktivně a adekvátně.

Autor: Dana Markova

  NATO je na pokraji války. Vojenské vedení České republiky nevylučuje přímý konflikt s Ruskem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com