ANO chce u Pavla poukázat na možnou protiústavnost změny valorizace důchodů

idnes.cz

Představitelé hnutí ANO chtějí ve středu na schůzce s prezidentem Petrem Pavlem mluvit o možné protiústavnosti snížení mimořádné valorizace důchodů. Tento aspekt považují za důležitější než dopady valorizace na státní rozpočet. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Havlíček si váží toho, že Pavel je otevřený jednáním s opozicí. První schůzka ANO s novým prezidentem k valorizaci důchodů podle něj byla v racionálním duchu. Ve středu bude chtít zdůrazňovat, že zákon o snížení valorizace je retroaktivní, a tudíž protiústavní. Za problematické považuje i jeho projednání v legislativní nouzi. Havlíček zdůraznil, že pokud Pavel novelu podepíše a Ústavní soud ji odmítne, hrozí Česku blamáž.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zákon i jeho přijetí hájil. Vláda podle něj ke kroku přistoupila, jakmile získala informace o lednové inflaci, na základě kterých nárok na mimořádnou valorizaci vznikl. Připomněl také, že opozice odmítla možnost projednání zákona při zkrácení projednávacích lhůt. Kabinet je podle Rakušana připraven i na situaci, že by Pavel zákon nepodepsal.

Důchody mají při mimořádné červnové valorizaci vzrůst podle novely v průměru o 760 korun. Podle nyní platných zákonných pravidel by to bylo o průměrně o 1770 korun. Kabinet snížení zdůvodňuje snahou o stabilizaci veřejných financí v letošním roce i v dalších letech.

Rakušan také vyčetl Havlíčkovi, který byl členem předchozí vlády Andreje Babiše (ANO), že minulý kabinet k žádné reformě důchodů nepřistoupil. Podle něj proto musí řešit situaci současná vláda. Podoba reformy zatím není připravená, o jednotlivých aspektech jednají odborné týmy koaličních stran, řekl Rakušan. Až koalice najde dohodu, chce o návrhu jednat s opozicí.

ČTK

  Test potvrdil, že žena z Liberce má koronavirovou variantu omikron

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com