Poslanci chtějí odvolat francouzskou vládu v souvislosti s reformou důchodů

Centristický klub Liot předložil návrh na vyslovení nedůvěry francouzské vládě premiérky Ělisabeth Borneové v souvislosti s reformou důchodů. Pod návrhem jsou podepsaní i členové levicových klubů, píše agentura AFP. Vyslovení nedůvěry je způsob, jak zvrátit přijetí změn důchodového systému v dolní komoře poté, co vláda ve čtvrtek použila článek ústavy, který umožňuje schválení zákona i bez hlasování poslanců. Návrh nepodepsal žádný poslanec z řad pravicových Republikánů, na jejichž hlasech úspěch návrhu závisí. Hlasování se čeká příští týden.

Vlastní návrh na odvolání vlády a zamítnutí důchodové reformy hodlají předložit i poslanci z krajně pravicového Národního sdružení (RN).

Francouze pobouřilo prosazení důchodové reformy bez hlasování poslanců

Rozhodnutí francouzské vlády prosadit důchodovou reformu bez hlasování parlamentu vyvolalo v noci na dnešek násilné nepokoje. Během spontánních demonstrací, kterých se zúčastnilo několik tisíc lidí, hořela v Paříži a dalších francouzských městech auta. Odbory dnes vyzvaly zaměstnance k zesílení stávek a krátce zablokovaly pařížský silniční okruh. V metropoli ale už na příkaz ministra vnitra Géralda Darmanina začalo odklízení odpadků, které se v některých čtvrtích hromadily kvůli stávce popelářů, uvedla agentura Reuters.

Darmanin uvedl, že policie zatkla asi 310 lidí, a slíbil, že proti potížistům zakročí. „Opozice je legitimní, protesty jsou legitimní, ale vyvolávání chaosu nikoli,“ řekl rozhlasové stanici RTL. „Stalo se něco zásadního, a to, že se okamžitě odehrála spontánní mobilizace po celé zemi,“ okomentoval protesty lídr levice Jean-Luc Mélenchon.

Více než osm z deseti lidí není spokojeno s rozhodnutím vlády vynechat hlasování v parlamentu. Až 65 procent dotázaných si přeje pokračování stávek a protestů, ukázal průzkum společnosti Toluna Harris Interactive pro rozhlasovou stanici RTL.

  Inspekce: Úspěšnost maturantů mírně vzrostla, problém u studentů nástaveb trvá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com