Jednání o záchraně Credit Suisse se protahují, svaz zaměstnanců žádá pomoc

Úřady ve Švýcarsku se stále snaží dojednat záchranu banky Credit Suisse. Jednání se komplikují, svaz zaměstnanců bank vyzval k okamžitému zřízení pracovní skupiny na pomoc kolegům, jejichž pracovní místa jsou ohrožena, uvedla dnes agentura Reuters. Vláda preferuje, aby banku převzal její hlavní domácí rival – největší švýcarská banka UBS. Ta je podle zdrojů listu Financial Times (FT) ochotna zaplatit maximálně jednu miliardu dolarů (22,5 miliardy Kč) v akciích, na což Credit Suisse podle zdrojů agentury Bloomberg nechce přistoupit. Banky informace zdrojů odmítly komentovat.

Zdroje FT rovněž uvedly, že švýcarské úřady se chystají změnit zákony tak, aby požadované změny prosadily co nejrychleji a nemusely čekat na souhlas akcionářů. Ti by totiž podle současné právní úpravy museli o návrhu jednat a pak o něm hlasovat. Managementu UBS se podle zdrojů do převzetí Credit Suisse příliš nechce, vláda ale podle nich na tento způsob řešení tlačí. Pokud se UBS nakonec na převzetí druhé největší švýcarské banky Credit Suisse dohodne, v ohrožení je podle zdrojů kolem 10.000 pracovních míst.

UBS podle zdrojů FT dnes dopoledne navrhla, že za každou akcii Credit Suisse zaplatí 0,25 švýcarského franku. To je výrazně pod páteční závěrečnou cenou akcií na burze, která činila 1,86 CHF. Za poslední týden akcie Credit Suisse odepsaly čtvrtinu hodnoty, ještě před globální finanční krizí v roce 2007 se prodávaly až za 90 CHF.

Osud Credit Suisse má nyní v rukou jen hrstka lidí, mezi nimi politik, ekonom či matematik, který posuzuje, zda má kdysi prestižní banka vůbec šanci sama se dostat z problémů. Do nich se dostala kvůli chybným rozhodnutím z minulosti a zejména kvůli ztrátě důvěry, která vyvrcholila tento týden a která odstartovala masivní odliv klientských vkladů.

  V Německu se chystají otestovat čtyřdenní pracovní týden

Výsledkem nynějších mimořádných jednání bude velmi pravděpodobně dohoda o rozpadu Credit Suisse Group AG – finanční instituce, která vznikla před 167 lety. Jak napsala agentura Bloomberg, jde o „dramatický pád titána všemocného švýcarského bankovnictví“.

Jednání se vedou především o podmínkách, za kterých bude UBS ochotna banku v problémech zachránit. Vláda má zájem na tom, aby se krize důvěry nerozšířila do celého bankovního sektoru, na kterém je Švýcarsko závislé. UBS podle zdrojů žádá po vládě, aby se zaručila částkou zhruba šest miliard dolarů (135 miliard Kč) za náklady, které UBS v této souvislosti předpokládá. Jde hlavně o ukončení činnosti některých součástí Credit Suisse, UBS má ale také obavy z postoje regulačních orgánů a z právních sporů, které očekává.

Dosavadní jednání naráží hlavně na potíže kolem investiční součásti Credit Suisse a její obchodní divize, uvedl Bloomberg. Právě investiční součást je centrem skandálů, s nimiž se Credit Suisse v posledních letech potýkala. UBS podle zdrojů zkoumá rizika spojená s investicemi, při nichž se využívá úvěrového financování. O ně se regulační orgány podrobně zajímaly.

Švýcarské regulační orgány se snaží předložit řešení pro Credit Suisse dříve, než se v pondělí ráno začne obchodovat na burzách v Asii. Existují obavy, že pokud by se záležitost nevyřešila ani do té doby, zavládne na trzích nervozita a hlavní akciové indexy prudce oslabí. To by znamenalo ekonomické ztráty pro jednotlivce, firmy i vlády.

Letité problémy Credit Suisse eskalují v době, kdy se do potíží dostaly některé banky ve Spojených státech. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se rozhodla, že své vklady z amerických finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank dostanou zpět všichni vkladatelé nad rámec zákonného pojištění. Rázně zakročit se rozhodla i švýcarská centrální banka, která dala finančnímu ústavu Credit Suisse k dispozici 50 miliard franků (1,2 bilionu Kč) na okamžité posílení likvidity.

  Výroba elektřiny v ČR loni meziročně klesla o 10 %, byla nejnižší od roku 2002

Credit Suisse patří k největším správcům majetku na světě, služby poskytuje především bohatým jednotlivcům a je považována za jednu z třiceti systémově důležitých bank v globální finanční architektuře. Z toho důvodu jednání ve Švýcarsku s napětím sledují také regulační orgány v Británii, Německu, Spojených státech a dalších velkých zemích.

Společnost First Citizens BancShares zvažuje nabídku na zkrachovalou banku SVB

Americká bankovní holdingová společnost First Citizens BancShares zvažuje, že podá nabídku na koupi zkrachovalé banky Silicon Valley Bank (SVB). Informuje o tom dnes agentura Bloomberg, podle níž je ve hře ještě jeden vážný zájemce.

Nabídky na převzetí banky, nad níž má po krachu kontrolu americká Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), mají zájemci podávat do dnešního rána místního času (odpoledne SEČ). FDIC se na jejich základě rozhodne, jestli se vydá cestou prodeje celé finanční společnosti, nebo jejího rozdělení na části.

Americké úřady SVB uzavřely minulý týden. Byl to největší bankrot banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize. O minulém víkendu americké úřady převzaly kontrolu i nad finančním ústavem Signature Bank, což vyvolalo na finančních trzích obavy z budoucího vývoje bankovního sektoru.

SVB půjčovala peníze převážně začínajícím technologickým společnostem, takzvaným start-upům. Hodnotu aktiv a závazků vyčíslila až na deset miliard dolarů, likviditu zhruba na 2,2 miliardy USD. Na konci loňského roku měla aktiva za 209 miliard dolarů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com