Velikonoční pondělí přinese pomlázku, trhy ve městech i akce na památkách

Pomlázku, trhy ve městech i mimořádné akce na hradech a zámcích přinese Velikonoční pondělí. Tento den už patří převážně lidovým zvykům a tradicím spojeným s končící zimou a nastávajícím jarem. K dnešku už se totiž neváže žádná křesťanská oslava.

O Velikonočním pondělí chodí chlapci a muži na koledu s pomlázkou. Symbolicky šlehají ženy a dívky zelenými proutky, které údajně přinášejí „pomlazení“. Za odměnu dostávají malovaná nebo čokoládová vajíčka. Na Moravě také dodnes nevymizel zvyk polévání studenou vodou, která má člověka očistit od hříchů a osvěžit.

Tradiční podobu velikonočních a dalších lidových jarních zvyků dnes mohou lidé vidět třeba ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Budou se tam konat ukázky pletení pomlázek, kterým se na Valašsku říká tatary, nebo zdobení kraslic. Připraven bude i jarmark a kulturní program. Ve skanzenu Země Keltů u Nasavrk na Chrudimsku mohou zájemci nahlédnout ještě dál do historie. Končí tam několikadenní akce Vítání jara, při které mohou lidé kromě pletení pomlázky či barvení vajíček také ochutnat pokrmy keltské kuchyně.

Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku na velikonoční pomlázku vyrazí dnes i král letošní Jízdy králů. V Kyjově na Hodonínsku zase projedou v obnovené tradici městem členové mužského pěveckého sboru Nětčičáci na žebřiňáku taženém koňmi.

Na dnešek si také různé památky a další turisty oblíbená místa přichystaly speciální akce. Například v kapli hradu Bezděz na Českolipsku budou vystavené nalezené dřevořezby z kapliček Křížové cesty na hrad. Mimořádně bude také otevřen ochoz hradní královské kaple. V pražské zoo zase čekají na zájemce o Velikonočním pondělí od 10:00 do 16:00 speciální komentovaná krmení zvířat.

Dnešek je také v řadě měst posledním dnem velikonočních trhů. Třeba v Praze se konají na několika náměstích, na Staroměstském náměstí najdou lidé 71 prodejních stánků.

  Blažek o demonstraci Romů: Nezamlčujme, že zazněly rasistické řeči

Na dnešek připadá konec velikonočních prázdnin školáků, a bude proto zřejmě hustý provoz na silnicích. Po celé Velikonoce hlídají frekventované úseky nebo turisticky vytížená místa policisté ve zvýšených počtech a kontrolují třeba dodržování předepsané rychlosti.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com