Tchaj-wan zaregistroval blízko ostrova 59 čínských vojenských letounů

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že dnes do 10:00 místního času (4:00 SELČ) zaregistrovalo v blízkosti ostrova 11 čínských válečných plavidel a 59 čínských vojenských letadel. Třicet devět plavidel přitom překročilo střední linii Tchajwanského průlivu, která slouží jako neoficiální hranice mezi oběma stranami. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Čínská armáda zahájila v sobotu v okolí Tchaj-wanu třídenní vojenské manévry, které mají podle čínské státní televize za cíl nacvičit „úplné obklíčení“ ostrova, na nějž si Peking činí nárok.

I dnes čínská letadla „přepravující skutečnou munici“ během manévrů simulovala útoky na Tchaj-wan, uvedl Peking. Tchajwanská armáda uvedla, že aktivity Číny v okolí ostrova bedlivě sleduje.

Do cvičení bojové připravenosti se podle Pekingu zapojila i čínská letadlová loď Šan-tung. Podle tchajwanského ministerstva obrany čínská letadlová loď operovala v západním Pacifiku.

Japonské ministerstvo obrany uvedlo, že letadlová loď Šan-tung prováděla vzdušné operace v blízkosti japonských Okinawských ostrovů.

Tiskové agentury dávají čínské vojenské cvičení do souvislosti se schůzkou tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen se šéfem americké Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym, která se uskutečnila minulý týden.

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a vyzývá ostatní státy světa, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Před schůzkou Cchaj Jing-wen a McCarthyho pohrozil Peking blíže neupřesněnými odvetnými kroky.

ČTK

  Nejméně 11 mrtvých po střelbě ve škole v Kazani

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com